Monika Obrtalová Krimi

Väzenie za podvod okolo umelých trávnikov

Nepodmienečné tresty odňatia slobody sedem, resp. päť rokov za obzvlášť závažný zločin podvodu v spolupáchateľstve potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre bratov Ľubomíra a Jozefa Kopčekovcov. Bratia odobrali od českej firm

Mladší z bratov Kopčekovcov 37-ročný Jozef vystupoval v kauze pri obchodných rokovaniach ako konateľ spoločnosti Flexipoint Banská Bystrica a o rok starší Ľubomír ako sprostredkovateľ. Prostredníctvom e-mailu objednali od firmy JUTA v Českej republike umelý trávnik. Český dodávateľ na prevzatý tovar JUTAgrass vystavil postupne 24 faktúr, pričom bratia tovar prevzali od mája do novembra 2009. Následne ho použili na výstavbu ihrísk pre odberateľov spoločností Eurofima so sídlom v Brezovej pod Bradlom a Cesty Nitra so sídlom v Nitre. Obe odberateľské firmy za to riadne a včas zaplatili, ale bratia sa neunúvali uhradiť pohľadávky českej firme.

Okresný súd v Banskej Bystrici uznal bratov za vinných za obzvlášť závažný zločin podvodu v spolupáchateľstve so škodou veľkého rozsahu. Ľubomírovi, ktorý síce nebol konateľom, ale mal prax v realizácii umelých trávnikov a všetko organizoval, uložil trest sedem rokov nepodmienečne v najmiernejšom väzení. Jozef dostal päť rokov, lebo konateľom firmy sa stal na žiadosť Ľubomíra. Ten by licenciu nebol dostal, pretože bol v podmienke za iný kriminálny skutok.

Proti rozsudku prvostupňového súdu sa odvolal prokurátor i obžalovaní. Prokurátor žiadal pre Kopčekovcov prísnejšie tresty odňatia slobody – 12 rokov pre Ľubomíra a 10 pre Jozefa. Obhajca bratov navrhol vec vrátiť prvostupňovému súdu, resp. Kopčekovcov oslobodiť, pretože nejde o trestnoprávny, ale obchodnoprávny vzťah.

Odvolací senát krajského súdu odvolania prokurátora i obžalovaných zamietol a prvostupňový rozsudok potvrdil. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné. Kopčekovci, z ktorých jeden býva v Krupine, druhý v Topoľčanoch, sa na odvolacom konaní ospravedlnili. V opačnom prípade by ich sudca bol hneď poslal do výkonu trestu.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM