Marcel Mojžiš Samospráva

V zastupiteľstve BBSK budú dominovať primátori a starostovia, pozrite si rozdelenie mandátov

V 2. kole krajských volieb si budú obyvatelia vyberať predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), do ktorého postúpil súčasný predseda Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, ĽS, HZD, Strana zelených) a oproti predvolebným odhadom prekvapujúco Marián Kotleba (ĽSNS).

Ilustračný obrázok k článku V zastupiteľstve BBSK budú dominovať primátori a starostovia, pozrite si rozdelenie mandátov
Zdroj: TASR

Ako povedal zapisovateľ volebnej komisie BBSK Tomáš Kulka, v BBSK prišlo k urnám 24,59 percenta voličov. Volebné výsledky sú úplne, no do podpísania zápisnice neoficiálne.

BBSK bol rozdelený na 13 volebných obvodov. Obyvatelia si zvolili svojich poslancov podľa celkového počtu obyvateľov v danom obvode. „Vo všeobecnosti sa dá povedať, že sa darilo zástupcom samospráv. V poslaneckých kreslách bude sedieť 19 primátorov a starostov a jeden zástupca primátora,“ doplnil Kulka.

Najviac mandátov v poslaneckom zbore BBSK získala koalícia Smer-SD a KDH, keď dostanú 26 kresiel. Ďalších 13 mandátov získali nezávislí kandidáti. Strana maďarskej komunity obsadí 5 kresiel. Dvoch poslancov bude mať SDKÚ-DS, SaS a Nová väčšina a po jednom mandáte dostali Strana Zelených, Ľudová strana Naše Slovensko, SNS, a koalícia ĽS-HZDS, Hnutie za demokraciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM