Michal Majer Rôzne

V záhrade Beniczkého domu vznikne kultúrne centrum

Schátrané priestory za Beniczkého domom v centre mesta nedali spávať ľuďom z Divadla Ivana Palúcha a Divadla z Pasáže, ktorí sa rozhodli nevyužitý priestor zrekultivovať. V záhrade tohto domu by tak čoskoro malo vzniknúť kultúrne centrum, ktoré posky

Nové kultúrne centrum bude tvoriť samotná záhrada, ako aj budova divadla. „Prvotnou fázou bude revitalizácia záhrady, v ktorej sa nachádza torzo fontány. Jej rekonštrukciu chceme financovať prostredníctvom prostriedkov získaných z Centra filantropie v rámci ich grantového programu. Otvorením tejto záhrady vytvoríme základ pre vytvorenie centra slúžiaceho na stretávanie a umeleckú tvorbu nielen pre obyvateľov Banskej Bystrice, ale aj všetkých umelcov a návštevníkov,“ vysvetľuje Eva Ogurčáková z Divadla z Pasáže. V záhrade bude umiestnené javisko, ktoré bude slúžiť na koncerty a iné exteriérové predstavenia. Popri javisku vznikne aj záhradný amfiteáter s lavičkami a videoprojekciou. „V záhrade plánujeme organizovať aj rôzne sochárske a výtvarné sympóziá, ktorých výstupy sa stanú súčasťou záhrady. Cieľom je vybudovať aj relaxačnú zónu pre bežných návštevníkov a obyvateľov mesta,“ pokračuje Ogurčáková.

Dobrovoľníci vytvoria priamo v budove, ktorá je súčasťou záhrady aj divadelné štúdio. „Štúdio bude slúžiť počas celého roka ako domovská scéna Divadla z Pasáže a Divadla Ivana Palúcha. Zároveň chceme tento priestor ponúknuť na hosťovanie divadlám z celého Slovenska i zahraničia. Nejednalo by sa však len o jednorazové hosťovanie, ale aj o rezidenčné pobyty jednotlivých umelcov, prípadne umeleckých súborov,“ vysvetľuje Ogurčáková. Cieľom celého projektu je vytvoriť priestor, v ktorom by sa stretávali a vzájomne koexistovali viaceré generácie. Preto chcú ľudia stojaci za projektom výber hudobných produkcií zamerať na všetky generácie.

V súčasnosti pracuje na revitalizácii priestorov za Benizckého domom približne 20 dobrovoľníkov, ktorým osud tohto nevyužitého miesta nie je ľahostajný. „V týchto dňoch dokončuje architekt finálnu verziu projektu. Zatiaľ vypratávame budovu, ktorá je zaplnená zbytočnosťami. Budúci týždeň je na rade búranie priečok a stropu,“ hovorí bližšie o prácach, ktoré na projekte prebiehajú Milan Slama z Divadla Ivana Palúcha. Okrem divadelníkov by v kultúrnom centre mali dostať priestor výtvarníci, fotografi, ale aj študenti Akadémie umení a iných umeleckých škôl zo Slovenska i zahraničia. „Myslíme však aj na širokú verejnosť. Našim zámerom je organizovať stretnutia s osobnosťami umenia, kultúry, politiky a verejného života v divadelnej kaviarni, a tým vytvoriť priestor pre spoločenskú konfrontáciu a informovanosť,“ hovorí na záver Ogurčáková.

Zdroj: Divadlo Ivana Palúcha, moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM