Michal Majer Rôzne

V Tihányiovskom kaštieli budú živé mäsožravé rastliny

Na výstave Dravci v ríši rastlín v Tihányiovskom kaštieli v Radvani (2.9. - 30.9.) budú môcť návštevníci vidieť približne 100 kusov živých mäsožravých rastlín zastupujúcich 40 druhov a deväť rodov. Veľkosť vystavovaných druhov bude od niekoľkých mili

Ako TASR informovala Katarína Chylová, projektová a marketingová manažérka Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici, výstava, ktorú pripravili Stredoslovenské múzeum a Banskobystrický samosprávny kraj, bude doplnená informačnými postermi. Vybrané druhy rastlín budú na predaj. „Po dvoch rokoch tak nadväzujeme na návštevnícky veľmi úspešné predošlé ‚živé‘ výstavy – Tarantuly sveta (2006), Tropický hmyz a Plazy našej prírody (2008), pretože výstavy podobného typu boli verejnosťou opakovane žiadané,“ konštatovala Chylová.

Tí, ktorí sa chcú dozvedieť viac alebo začať pestovať takéto rastliny, sa môžu osobne stretnúť s majiteľom zbierky a autorom výstavy – pestovateľom Andrejom Devečkom. Prezentácia tematiky mäsožravých rastlín a diskusia s autorom, ktorý sa tejto problematike venuje už takmer 17 rokov, bude v nedeľu 19. septembra v Tihányiovskom kaštieli v Radvani. Vystavované rastliny budú z oblastí ako Južná Amerika, Austrália, juhovýchodná Ázia, južná Afrika, Severná Amerika a Európa.

Sedem druhov mäsožravých rastlín rastie aj na Slovensku. Celkový počet druhov na svete je okolo 650. Vyskytujú sa na všetkých „zelených“ kontinentoch, ich biotopmi sú rašeliniská, tropické dažďové lesy, močiare, piesočné biotopy, podmáčané lúky, ale aj alpínske lúky a vlhké vápencové skaly. Mäsožravé rastliny môžu dosahovať veľkosť od niekoľkých milimetrov po 20-metrové liany. Bežnou korisťou týchto rastlín sú drobné mušky, veľké muchy, osy a iný hmyz. Na výstave však budú aj rastliny, ktoré sú schopné uloviť drobné stavovce – drobné žaby, jašterice, dokonca myš.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM