Monika Obrtalová Kultúra

V Thurzovom dome stretnete aj Mateja Korvína

Podujatie Noc múzeí a galérií je celoeurópska akcia, do ktorej sa pravidelne zapája aj Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. Tohtoročná noc múzeí bude v sobotu 15. mája a Stredoslovenské múzeum sa predstaví programom s názvom „Máj lásky čas“.

Program ponúka pre všetkých návštevníkov múzea nevšednú prehliadku expozície Thurzovho domu i novootvorenej expozície v Matejovom dome v sprievode lektorov v historických kostýmoch. Brány múzea sa všetkým návštevníkom otvoria o 18.00 hodine a zatvoria sa až o 22.00 hodine.

V Zelenej sieni Thurzovho domu sa 15. mája prenesiete do konca 15. storočia. Stretnete tu kráľovský pár Mateja Korvína a Beatrix Aragónsku a dozviete sa o podobách lásky zobrazených na nástenných maľbách Zelenej siene, ktorá v roku 2007 získala cenu časopisu Pamiatky a múzeá v kategórii obnova – reštaurovanie a cenu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2006.

Svoju zručnosť si môžete vyskúšať v tvorivej dielni, kde si od 18.00 do 21.00 hodiny budete môcť medovnikárskou technikou vyrobiť srdiečko z modelárskej hliny a historickými písacími materiálmi si vytvoríte veršované vyznanie lásky. V tento večer sa budete môcť dotknúť vybraných exponátov, ktoré používali pri svojej práci baníci a dozviete sa aj o postavení dedinskej ženy a matky. V priestoroch venovaným sakrálnemu barokovému umeniu odznie koncert renesančnej a barokovej hudby v prevedení Barokového ansámblu pod vedením Matúša Šimka.

Od 18.00 hodiny nepremeškajte príležitosť navštíviť aj novú expozíciu venovanú histórii mesta Banská Bystrica v Matejovom dome, ktorá bola otvorená v októbri 2009. V sobotu si v múzeu budete môcť pozrieť film o najstarších dejinách Banskej Bystrice a výnimočne len v tento deň i film „Pred a po“ o premene Matejovho domu, ktorou vás od najstarších čias prevedú postavy z histórie. Stretnete sa aj s richtárom Jánom Greimelom a katom, ktorý vykoná popravu. Nebudú chýbať ani ukážky výroby krúžkovej zbroje a ak navštívite cechmajstra a jeho dcéru, môžete sa stať i členom cechu krajčírskeho.

Zdroj: Stredoslovenské múzeum Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM