Monika Obrtalová Rôzne

V Thurzovom dome odznela vážna hudba

V banskobystrickom Thurzovom dome v rámci podujatia Hudobné leto v Stredoslovenskom múzeu sa v nedeľu 8. augusta uskutočnil tretí koncert vážnej hudby. Predstavili sa počas neho mladí hudobníci, študenti Jakub Stračina - kontrabas, Adam Stráňavský -

„V podaní Adama Stráňavského za klavírnej spolupráce so Zuzanou Raichlovou odzneli diela Johanna Sebastiána Bacha. Pre skladby od toho istého skladateľa sa rozhodol aj Branislav Bielik. Skladby, ktoré zložili Ján K. Vaňhal, Sergo Koussevitzky a Reinhold Gliere, si zvolil Jakub Stračina,“ uviedla pre Adriana Políčeková, vedúca kultúrno-výchovného odboru Stredoslovenského múzea, ktoré sériu koncertov pripravilo.

Na koncertoch počas leta sa predstavujú poslucháči hudobných odborov viacerých škôl. Záverečné dva koncerty v rámci hudobného leta sa uskutočnia 22. augusta a 12. septembra vždy o 16.00 hodine v sále sakrálneho umenia Thurzovho domu.

Jakub Stračina ukončil tretí ročník Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici v kontrabasovej triede Roberta Ragana. Aktívne sa venuje hre na kontrabas v Štátnej opere v Banskej Bystrici ako člen orchestra, okrem toho aj jazzovej hudbe.

Adam Stráňavský je študent druhého ročníka toho istého konzervatória. Venuje sa činnosti sólovej aj komornej, najmä v duu s Andrejom Turčinom (husle), ktoré sa špecializuje na hru sonát pre husle a klavír. Tretí z účinkujúcich Branislav Bielik od detstva hrá na violončelo. Je študentom violončelového virtuóza Jozefa Podhoranského na Akadémii umení v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM