Jakub Forgács Správy

V tento večer zostanú bystrické chrámy otvorené: Pozrite, čo vás čaká pri návšteve bystrických kostolov

Všetci milovníci tajomna a historických priestorov si aj tento rok prídu na svoje. V rámci ďalšieho ročníka Noci kostolov je v našom meste pripravený bohatý program. Na čo sa môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku V tento večer zostanú bystrické chrámy otvorené: Pozrite, čo vás čaká pri návšteve bystrických kostolov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Aj tento rok sa v Banskej Bystrici uskutoční Noc kostolov. Mottom tohto ročníka je citát z biblickej knihy Žalmov: „Nijaká tma nie je dosť tmavá; Noc ti svieti ako deň, tma ti je sťa svetlo.“ Brány banskobystrických kostolov sa pre návštevníkov otvoria v piatok od 19:00.

Úlohou projektu je byť pozvaním pre všetkých ľudí dobrej vôle k spoločnému stretnutiu a k objavovaniu krásy kresťanských výtvarných a architektonických pokladov, ale tiež podeliť sa o svoju vieru, o svoj život, a svoje osobné obdarovanie a zručnosti. V našom meste bude Noc kostolov tiež znamením živej spolupráce kresťanských cirkví (ekumenizmus), ktorá hojí rany z minulých storočí.

Pripravený koncert mládežníckej skupiny aj prehliadky

Program Noci kostolov organizátori aj tento rok zostavili tak, aby sa návštevníci mohli zúčastniť hlavného programu vo všetkých troch chrámoch v centre meste, ktoré sa tento rok do akcie zapojili.

Hlavný program Noci kostolov sa začne vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie so začiatkom o 19:00. Tu sa návštevníci môžu započúvať do organového koncertu, na ktorom zaznie zvuk mohutného organa, pochádzajúceho z 18. storočia. Program bude ďalej pokračovať moderovanou prehliadkou kostola s odborným výkladom o 20:30 a 22:00.

Program bude pokračovať v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici od 20:00 hudobno-slovným pásmom. Program otvorí mládežnícka skupina Crossroads so svojim programom „Kto spieva, dvakrát sa modlí“. Zo života osobností ktoré odpočívajú na evanjelickom cintoríne, bude venované pásmo „Opory vo vetre.“ Predstaví sa aj Zborový spevokol V. F. Bystrého v programe „Piesňou i slovom.“ Na záver hlavného programu zaznie aj vzácny tamojší organ v pásme „Pocta Júliusovi Letňanovi.“ Po hlavnej časti, bude program pokračovať moderovanými vstupmi o 21:00, 21:30 a 22:00.

Vystúpenie vokálneho zoskupenia či farského zboru

V Katedrále sv. Františka Xaverského uzavrú hlavný program Noci kostolov o 21:00. V hudobno-slovnom programe pod názvom „Tajomstvo svetla,“ účinkuje vokálne zoskupenie Ars Vocalis. Návštevníci sa budú môcť započúvať aj do zvuku katedrálneho organa. V katedrále si návštevníci budú môcť vychutnať hlavný program od 21:00 v kostole ponorenom do Noci. Hlavnému programu v katedrále predchádza prednáška cirkevného historika o. Gabriela Brendzu o dejinách banskobystrickej katedrálnej Kapituly od 19.00. O 20:00 v vystúpi katedrálny mládežnícky zbor.

Do Noci kostolov sa v Banskej Bystrici zapojí aj kostol sv. Michala Archanjela na sídlisku Fončorda. O 19.00 vystúpi farský spevácky zbor Cantate Domino, o 20:00 nasleduje koncert mladých talentov Laudate Dominum. Program zavŕši o 21.00 koncert farskej gospelovej skupiny Iubilate Deo. Počas podujatia bude v tomto kostole sprístupnená výstava – „Spievajte a hrajte nášmu Pánovi“. Jej odborný garant je Marián Gregor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM