Monika Obrtalová Rôzne

V súťaži biodiverzity sme obsadili tretie miesto

V súťaži Hlavné mestá biodiverzity 2011 patrí Banskej Bystrici tretie miesto v kategórii mestá nad 50 tisíc obyvateľov. Vyhlasovateľom druhého ročníka súťaže bolo Regionálne environmentálne centrum Slovensko v spolupráci s Úniou miest Slovenska a Zdr

Cieľom projektu pod názvom Podpora ochrany prírody a biodiverzity v mestských oblastiach: Európska cena Hlavné mesto biodiverzity je motivovať samosprávy k ochrane prírody. Okrem Slovenska sa projekt realizoval aj v Maďarsku, Španielsku, Francúzsku a v Nemecku, kde sa víťazom súťaže stalo mesto Hannover. Podľa Beaty Kostúrovej z Oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Banskej Bystrici, ktorá sa na vyhlasovaní výsledkov súťaže zúčastnila, porota pozitívne hodnotila preventívne a výchovné enviroaktivity v oblasti práce s deťmi a mládežou. Tiež fakt, že mesto okrem tradičných komodít zaviedlo aj triedenie biologicky rozložiteľného odpadu a kovov. Ochranu prírody a biodiverzity vnímajú ako kľúčové poslanie aj banskobystrické Mestské lesy, s.r.o.

V tomto roku bola súťaž slovenských samospráv dvojkolová, pričom mestá a obce vypĺňali dotazníky a informovali o projektoch, ktoré sa viazali k témam ako trvalo udržateľné spravovanie krajiny, komunikácia a vzdelávanie v oblasti starostlivosti o životné prostredie a iné. Do aktuálneho ročníka súťaže sa zapojilo 25 samospráv, z ktorých sa do druhého kola prebojovalo 22 miest a obcí. Práve v kategórii nad 50 tisíc obyvateľov získala Banská Bystrica symbolickú bronzovú medailu, tesne za Trnavou, pričom prvenstvo patrí Nitre. Projekt Podpora ochrany prírody a biodiverzity v mestských oblastiach: Európska cena Hlavné mesto biodiverzity je čiastočne financovaný z programu EÚ LIFE+, MŽP SR a REC Slovensko. Program LIFE+ je nový európsky finančný nástroj pre životné prostredie s celkovým rozpočtom 2,143 miliardy eur na obdobie rokov 2007 až 2013.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM