Monika Obrtalová Kultúra

V Stredoslovenskej galérii sa vyrábali bábky

Septembrová tvorivá dielňa pre verejnosť, ktorú na dnes prichystala banskobystrická Stredoslovenská galéria, bude inšpirovaná výstavou Vyšehradská štvorka – skica, objekt, bábka, divadlo pripravenou v rámci divadelného festivalu Bábkarská Bystrica 20

Tvorivá dielňa bude orientovaná hlavne na rodiny s deťmi, aktivita je vhodná aj pre deti od piatich rokov v sprievode rodiča. Tvorivá dielňa sprístupní základné druhy bábok – marionety a javajky. Po prezretí výstavy si účastníci sami vyrobia jednoduché bábky a scénu z rozprávky alebo príbehu, ktorý si vyberú. S nimi si budú môcť doma s deťmi alebo s priateľmi zahrať vlastné divadlo, priblížila Paulínyová.

Tvorivá dielňa sa bude konať v budove Praetoria na Nám. Š. Moysesa 25 od 13.00 do 16.00 h. Paulínyová pokračovala, že uvedená výstava prostredníctvom diel výtvarníčky a výtvarníkov exponuje vzájomné divadelné prieniky medzi krajinami V4. Na výstave sú sprístupnené marionety i javajky, kostýmové fragmenty zo staršej tvorby aj skice z prípravy inscenácií, ktoré sú práve v repertoári divadiel.

Expozícia scénických návrhov, makiet, bábok i fragmentov divadelnej scénografie je podľa slov Paulínyovej ukážkou inšpiračného prúdenia medzi slovenským, českým, poľským a maďarským divadlom. Stredoslovenská galéria pripravila pre verejnosť cyklus pravidelných víkendových tvorivých dielní. Prebiehajú každú poslednú sobotu v mesiaci a postupne počas roka sprístupňujú rôzne oblasti výtvarného umenia – grafika, maľba, fotka, kresba, koláž. Tematicky súvisia s aktuálnou výstavou v galérii.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM