Jakub Forgács Rôzne Správy

V srdci Slovenska sa týči dvojkríž: ÚCHVATNÚ vyhliadku pozná len málokto, VIDEO a FOTO

Jarné počasie priam láka na výlety do prírody. Ak nechcete vyrážať na miesta, ktoré sú preplnené turistami, máme pre vás tip neďaleko Riečky pri Banskej Bystrici.

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Keď sa spomenú výhľady, v okolí Banskej Bystrice mnohým napadne Urpín, Panský diel či Skalka. Neďaleko mesta sa však nachádza neveľká obec Riečka a práve nad ňou nájdeme čarovný výhľad s dvojkrížom (GPS: 48.7687872N, 19.0616564E). Dovidíte odtiaľto nielen na obec, ale aj vzdialené „mesto pod Urpínom“.

V cieli cesty, na dvojkríži s už značne zničenou slovenskou vlajkou, nájdu turisti aj povzbudivé slová: „Postoj pútnik, načerpaj aj tu silu, keď pohľadom hladíš túto krásnu slovenskú krajinu. Dedina Riečka pod tebou tu leží, nech tento slovenský kríž chráni i tvoje kroky, nielen dnes, ale i po nasledovné roky.“ Nechýbajú však ani slová Andreja Kmeťa: „Národ môj, chráň si svoju dušu, lebo v nej Ti dala príroda všetko krásne, čo máš. Opatruj si v srdci svoje tradície, lebo oni ti boli dané do vienka, aby si nezahynul.“

Ak sa sem však rozhodnete vyraziť, oplatí sa vám ísť práve po zelenej turistickej značke, ktorá vedie z Riečanského sedla na Kordíky a približne na pol ceste odbočiť ku kopcu Šimanovská, odkiaľ už trafíte na základe vyššie spomenutých GPS súradníc. Existujú aj rýchlejšie cestičky priamo z obce (pozn. red.: ktoré sme zvolili my), ale tie sú v dosť ťažkom lesnom teréne a zasypané lístím.

Zábery z výhľadu nad Riečkou si môžete pozrieť na priloženom videu a vo fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie tipy na výlety

V OBRAZOCH: Vyhliadka s dvojkrížom nad Riečkou ponúka úchvatné výhľady
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM