Jakub Forgács Rôzne

V Španej Doline otvorili turistickú sezónu: Meď tavili ako v časoch doby bronzovej

Ukážky tavby medi spôsobom starým tisícky rokov otvorili v sobotu turistickú sezónu v rázovitej baníckej obci Špania Dolina pri Banskej Bystrici. Oddnes je vo ôsmej sezóne prístupný náučný chodník vedúci cez obec.

Ilustračný obrázok k článku V Španej Doline otvorili turistickú sezónu: Meď tavili ako v časoch doby bronzovej
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Obec žije cestovným ruchom

Niekoľko desiatok ľudí sa v centre obce rozdelilo do troch skupín, ktorých sa ujali sprievodcovia. Vybrali sa tromi rôznymi smermi, avšak nakoniec prešli všetci zastávkami podľa vlastného želania. Chodník má desať zastávok a meria približne 4,5 kilometra.

„Snažíme sa turistom ukázať krásu okolitej prírody, ako aj dielo, ktoré tu zostalo po baníkoch. Okrem iného môžu vidieť haldu, približne 400 000 metrov kubických vyťaženej sutiny. To všetko naši predkovia vykopali ručne. Sme obec, ktorá nemá inú možnosť, než sa sústrediť na cestovný ruch,“ uviedol starosta obce Marián Slobodník. Nachádza sa blízko Banskej Bystrice, ale sem, do kopcov, priemysel nepríde a ani baníctvo sa už nevráti. Majú tu však množstvo unikátov, ktorými sú skutočne jedineční.

Tavenie medi tu má tradíciu

Súčasťou otvorenia baníckeho chodníka bola aj ukážka tavenia medi systémom z doby bronzovej. „V záznamoch sme našli spôsob, akým sa pravdepodobne tavila meď v dobe bronzovej. V tom čase sa na niečo také mohli využívať len dostupné materiály, ako je kameň, drevo, prípadne koža zo zvierat,“ dodal starosta Španej Doliny. Z tej boli spravené mechy na rozdúchavanie ohňa.

Práve vynález tavenia medi viedol k veľkému rozmachu civilizácie, ktorému hovoríme doba bronzová. V dedine boli bane na meď, ktorú naši predkovia vedeli získavať viacerými zaujímavými spôsobmi. Okrem klasickej ťažby napríklad zistili, že keď do nádob ponoria železo, voda z baní, obohatená o meď, obalí iný kov a stačí ju zoškrabať a znova pretaviť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM