Monika Obrtalová Kultúra

V Skuteckého vile si pripomenieme slávneho maliara

Stredoslovenská galéria usporiada 10. marca pri príležitosti 90. výročia úmrtia maliara Dominika Skuteckého spomienkový večer venovaný osobnosti umelca v jeho pôvodnej rodinnej vile v centre mesta. Cieľom podujatia je dôstojné pripomenutie si pamiatk

„Napriek sľubnej kariére a dosiahnutým úspechom v Benátkach a vo Viedni, sa v zrelom veku rozhodol usadiť sa v pokojnejšom prostredí Banskej Bystrice. Výraznejšie tak prispel k vývinu výtvarného umenia neskorého 19. storočia a obdobia formujúceho sa umenia 20. storočia na Slovensku,“ popisuje autorov život Iveta Mečiarová zo Stredoslovenskej galérie. Napriek množstvu známych skutočností a pozostalosti zo života a tvorby umelca zostávajú dosiaľ otvorené mnohé nezodpovedané otázky, ktoré v nepreskúmaných súvislostiach a z nových hľadísk môžu prispieť k objasneniu znalostí nielen o Skuteckého pôsobení, ale aj o výtvarnom umení a kultúrno-historickom kontexte miestneho prostredia.

Ako Mečiarová ďalej uvádza, program večera je zostavený z tematických príspevkov umelecko-historických a kultúrno-spoločenských štúdií Kláry Kubičkovej, Evy Furdikovej, Kataríny Baraníkovej a Jozefa Ďuriančika. Podujatie bude moderovať Egon Tomajko zo Slovenského rozhlasu a program spríjemní komorná hudba.

Pri tejto príležitosti je v priestoroch stálej expozície umelca sprístupnená dočasná výstava Kresba figúry ako prostriedok štúdia v diele Dominika Skuteckého, prezentujúca autorovu menej známu tvorbu kresby. Predstavujú sa tu ojedinele zachované kresbové diela zo zbierok slovenských galérií (SSG, SNG, GMB) a Stredoslovenské­ho múzea.

Zdroj: Stredoslovenská galéria

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM