Slávka Kellová Rôzne

V Rooseveltke ďalších desať výpovedí

Z približne 350 lekárov Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica podalo k 1. októbru výpovede 194. Výpovede sa budú podávať aj v druhej vlne k 1. novembru, zatiaľ je ich v nemocnici zhromaždených desať. Uviedla to Eva Vnenč

Lekári, ktorí podali výpovede, sú podľa jej ďalších slov prakticky zo všetkých lôžkových oddelení a kliník. Výpovede stiahli asi štyria lekári. Na otázku, či sa nejako zmenila situácia s výpoveďami po páde vlády, Vnenčáková uviedla: „Myslím, že lekári majú väčšiu nádej na úspech a sú teda odhodlanejší. Zároveň je stále viac jasné, že pri premene štátnych nemocníc na akciové spoločnosti by bola na dosah hrozba straty verejnoprávneho charakteru zdravotníctva, a to určite nechce skoro nik.“ Lekári sú podľa nej tí, ktorí riskujú stratu zamestnania, len aby zabránili „totálnemu rozvratu“ v zdravotníctve.

„Naopak, bojujú o jasnejšie a spravodlivejšie financovanie a organizáciu pri výkone zdravotnej starostlivosti,“ dodala Vnenčáková. Pevne verí, že ich požiadavky dočasná vláda a najmä parlament splnia a protest budú môcť ukončiť ešte pred uplynutím výpovednej doby. Pripomenula, že lekári požadujú dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM