Monika Obrtalová Kultúra

V Radnici sa roztočil Dúhový kolotoč

V bystrickej Radnici dnes odštartoval 4. ročník celoslovenskej súťažnej prehliadky výtvarnej tvorivosti detí predškolského veku s názvom Dúhový kolotoč. Do podujatia sa zapojili materské školy z celého Slovenska. Úlohou detí bolo podľa vlastnej fantá

„Z materských škôl z celého Slovenska sme obdržali dokopy 872 prác. Z každej škôlky však mohli byť zaslané len dve práce. Ocenené boli štyri kresby detí z bežných materských škôl, štyri zo špeciálnych materských škôl a udelili sme aj dve ceny primátora mesta Banská Bystrica v kategórii jednotlivec a kolektív,“ povedala bližšie o podujatí jeho spoluorganizátorka Jana Prekopová. Cieľom celej akcie bolo podporiť tých najmenších vo výtvarnom vyjadrovaní svojich fantazijných predstáv a takisto rozvíjať ich obrazotvornosť. „U nás máme detičky s mentálnym postihnutím a často využívame arteterapiu ako prostriedok na vyjadrenie ich pocitov a istý komunikačný prostriedok. Preto sa ani na chvíľu neváhali do súťaže zapojiť a to, že sa ich práce dostali až na výstavu, je pre nich niečo výnimočné,“ úprimne priznala učiteľka zo špeciálnej základnej školy na Kollárovej ulici v Banskej Bystrici.

Téma výtvarných prác bola síce dopredu určená, no každý sa sloganu „Môj farebný svet“ zhostil úplne inak. „Niekto si zvolil farbičky, niekto vodové farby, niekto fixky. Boli to kresby odrážajúce život každého jedného dieťaťa, či už ten reálny, alebo rozprávkový,“ povedala jedna z učiteliek z bystrickej MŠ Družby. Medzi prácami tak môžu návštevníci zhliadnuť kvety, slniečka, princezné, zvieratá, dúhy, vláčiky, motorky, lietadlá a ďalšie námety, ktoré dokonale odrážajú svet detskej fantázie. „Toto je niečo, čo patrí výlučne deťom, v čom sú naozaj doma. Je to ich priestor, ktorý vypĺňajú podľa seba,“ povedala ďalšia z prítomných učiteliek. Výstava výtvarnej tvorivosti detí predškolského veku bude priestory novootvorenej Radnice zdobiť až do konca decembra.

moo

V Radnici sa roztočil Dúhový kolotoč
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM