Michal Majer Krimi

V prípade vraždy futbalového trénera vypočuli znalcov

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici pokračuje vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade obzvlášť závažného zločinu vraždy bývalého futbalového trénera Júliusa Nôtu. Súd dopoludnia vypočul znalcov. Z vraždy je obžalovaný Milan Z. z Rimavských Janoviec.

Ako znalec uviedol, obžalovaný na detektore lži odpovedal nepravdivo na otázky, či je on tou osobou, ktorá pichla Nôtu do krku, a či sa so zavraždeným v osudný deň stretol. Milan Z. podľa jeho ďalších slov opakovane uvádzal, že s vraždou nemá nič spoločné, a že nakoniec sa všetko preukáže. Pravdu nehovoril podľa detektora ani svedok, ktorý ho mal usvedčovať. „Svedok, ktorý tvrdí, že hovorí pravdu a usvedčuje obžalovaného, tak dnes sa ukázalo, že pravdu nehovorí. Taktiež sa ukázalo, že aj výsledky môjho klienta svedčia o tom, že nehovorí pravdu. Ale jeden z nich pravdu hovoriť musí. Takže veľký význam tým výsledkom neprikladám,“ uviedol obhajca obžalovaného.

Z posudku voči osobe obžalovaného vyplýva, že má sklon k agresívnym prejavom. Je emocionálne nevyvážený. Tiež má sklon pôsobiť na okolie tak, aby vyvolal efektívne správanie. Ako uviedol znalec, pod vplyvom nejakej látky u neho klesá rozumová kontrola správania a tiež schopnosť ovládať agresívne prejavy. Na predchádzajúcich pojednávaniach vypovedalo niekoľko svedkov. Tiež muž, ktorý bol predsedom poľovníckeho spolku predtým, než po ňom túto funkciu prevzal Nôta. Podľa výpovedí otca a matky zavraždeného sa mal vyhrážať ich synovi, že ak sa predsedovania nevzdá, „dá ho zlikvidovať“.

Otec dodal, že muž údajne strieľal na diviačiu zver a divinu predával do zahraničia, čo o ňom vedeli členovia spolku a tiež zavraždený. Aj preto mal byť muž zbavený predsedníckej funkcie. Muž súdu uviedol, že k zmene funkcie došlo zrejme v novembri 2008. Pokračoval, že so zavraždeným konflikty nemal. Ako mu však obhajca pripomenul, pred pojednávaním uviedol, že s obeťou konflikty mal. Muž mu odpovedal, že s obeťou mal len rozdielne názory. V priebehu pojednávania vypovedali manželka, matka a otec obete. Všetci spomenuli bývalého predsedu poľovníckeho združenia.

Ako obžalovaný uviedol, vraždu nespáchal a cíti sa nevinný. Priznal sa však k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami s tým, že zbrane ho zaujímajú odmalička. Obhajca obvineného pre TASR uviedol, že „už nebude v zásade vedené dokazovanie k tomuto druhému skutku a budeme sa na hlavnom pojednávaní zaoberať dokazovaním skutku prvého“. Podľa obžaloby mal Milan Z. zavraždiť bývalého futbalového trénera brankárov MFK Rimavská Sobota 20. februára 2009. K útoku na obeť došlo podvečer, keď išla so psom po miestnej komunikácii na pustatinu zvanú Jánošíky, pričom mala na ramene prevesenú pušku s ďalekohľadom. Milan Z. mal vtedy vyjsť z dvora istého rodinného domu a osloviť obeť, že puška je pomerne drahá a dala by sa speňažiť. Keď to obeť odmietla, útočník ju mal nožom pichnúť do krku a následne ujsť do Rimavských Janoviec. Nôtu by nebol zachránil ani rýchly zásah zdravotníkov, pretože útočník mu prerezal krčnú tepnu a hrdlovú žilu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM