Monika Obrtalová Basketbal

V poslednom zápase basketbalisti nesklamali

Semifinále basketbalovej extraligy bude nakoniec bez banskobystrického ŠKP. Za výkon, ktorý predviedli v poslednom zápase sa však hanbiť nemusia. V prvej polovici zápasu to dokonca vyzeralo, že pod Zoborom uvidia diváci najväčšie prekvapenie ročníka.

Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch. Dokonale to platí o pivotovi ŠKP Ivovi Škarovi, ktorý sa v predchádzajúcom zápase vrátil do zostavy policajtov po dlhodobom zranení. „Deň pred rozhodujúcim zápasom si, bohužiaľ, na tréningu podvrtol členok a zo zostavy opäť vypadol,“ informoval o nepríjemnej situácii manažér ŠKP Jiří Pěč. Jeho absencia pod košom sa nakoniec významne podpísala na výsledku zápasu.

Úvod zápasu patril Nitre, ktorá si rýchlo vytvorila 6-bodový náskok, najmä vďaka trojkám Votroubeka. Postupne sa však hráči ŠKP osmelili a dôslednou obranou ako aj koncentrovanou hrou v útoku vývoj zápasu otočili. Prvú štvrtinu vyhrali policajti 18:16. Nástup do druhej časti hry vyšiel bystrickému tímu ako z rozprávky. Po troch minútach viedli už 25:16, hra sa im darila a na domácich začínal doliehať tlak z dôležitosti stretnutia. V tejto fáze zápasu vynikal v útoku predovšetkým Niparavičius, v obrane pridal pekné bloky Znanec. Opäť to bol ale Votroubek, ktorý trojkou zavelil k obratu. Domáci spresnili hru, strelecky sa presadzovali najmä Crawford s Lehmanom. Naopak, hosťom sa nedarilo skórovať a keď v závere prvého polčasu nepremenili strely z väčšej vzdialenosti, odhádzali do šatní so 6-bodovým mankom (27:33).

Vývoj zápasu v druhom polčase sa hosťujúcim hráčom nepodarilo zmeniť. Bystričania bojovali, avšak v útoku sa strelecky trápili (najmä spoza trojkového oblúka). Nitrania umnou hrou postupne zvyšovali svoj náskok. Bodovo sa k najlepším strelcom pridal Novák, zatiaľ čo na strane ŠKP Niparavičiusovi sekundoval len kapitán Hovaňák. Hosťom v závere dochádzali sily, z čoho pramenil vysoký počet stratených lôpt v zápase.

Nitra nakoniec zvíťazila 75:54 a zaslúžene postúpila do semifinále basketbalovej extraligy mužov, kde sa stretne so Spišskou Novou Vsou.

Napriek tomuto neúspechu tím ŠKP dokázal, že sa vie na dôležité zápasy veľmi dobre pripraviť. „Bojovným a zodpovedným výkonom sa nám podarilo ubrániť ináč často bodujúcich Scotta, Pohanku a Hilla, ktorí dohromady nastrieľali iba štyri body. Prejavila sa však šírka a kvalita nitrianskeho kádra, keď ich strelecky dokázali nahradiť iní hráči,“ poznamenal Jiří Pěč. Za pozornosť tiež stojí nevídaná podpora približne 70-tich bystrických fanúšikov, ktorí na stretnutie pricestovali poschodovým autobusom. „Boli skutočne úžasní, úplne prekričali domácich divákov a hnali hráčov dopredu. Aj touto cestou by som sa im chcel za celý tím poďakovať,“ dodal manažér ŠKP.

bb_basket_bbnr
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM