Monika Obrtalová Rôzne

V Ponikách sa koná výstava kraslíc

Druhý ročník celoslovenskej prehliadky výrobcov kraslíc Vandrovalo vajce... sa koná dnes v obci Poniky v okrese Banská Bystrica. Zastúpenie tu majú kraslice od výrobcov z rôznych kútov Slovenska. Prehliadku vyhlásilo Občianske združenie Vidiecky parl

Informovala o tom predsedníčka VIPA SK Mária Behanovská. Kraslice, ktoré výrobcovia na prehliadku poslali, posudzuje hodnotiaca odborná porota, ako aj návštevníci podujatia. Podľa slov Behanovskej sa VIPA SK venuje aj rozvoju vidieka a zachovávaniu ľudových tradícií. „Výroba kraslíc je neodmysliteľnou súčasťou našej kultúry, preto pokračujeme v organizovaní prehliadky kraslíc,“ povedala. Veľká noc alebo Pascha je najvýznamnejší kresťanský sviatok. Pre kresťanov je oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista po jeho smrti na kríži. Pretože vajíčko obsahuje zárodok života, bolo v mnohých kultúrach symbolom plodnosti, života a vzkriesenia. V súvislosti s ľudovou tradíciou vznikol zvyk maľovať tieto vajíčka.

Prehliadka kraslíc má päť kategórií. Kraslice mohli byť vytvorené rôznymi technikami, a to maľované, drôtované, vyškrabávané, voskované a batikované, ako aj olepovanou technikou – napríklad slamou, bavlnkami, látkou či sitinou. Po ukončení prehliadky budú zaslané kraslice prenechané obci Poniky ako pamiatka na podujatie a vystavia ich v Ponickom dome. Súčasťou prehliadky sú aj sprievodné podujatia, napríklad v Ponickom dome je výstava zbierky kraslíc Ľudmily Bátorovej – výrobkyne kraslíc a víťazky medzinárodného salónu kraslíc v Ríme. V Kultúrnom dome v obci Poniky sa zasa možno zapojiť do Tvorivých dielní – zdobenia kraslíc.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM