Monika Obrtalová Krimi

V pondelok rozhodne súd v kauze vraždy

O odvolaní v kauze objednávky vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka by mal v pondelok rozhodnúť Krajský súd v Banskej Bystrici. Okresný súd v Bystrici v novembri 2009 oslobodil obžalovaného Igora Š. z toho, že by si u bývalého policajta Róberta Petluša o

Uložil mu však 6,5-ročný trest za vydieranie. Voči verdiktu vtedy sa odvolal prokurátor aj obhajca obžalovaného. Hovorkyňa súdu Nina Spurná v piatok TASR povedala, že uskutočneniu pondelkového verejného zasadnutia by nemalo nič brániť. Vdova po zavraždenom podnikateľovi – Mária Kubašiaková však potvrdila, že jej nebolo doručené upovedomenie o verejnom zasadnutí. Zároveň dodala, že nie je v jej záujme proces predlžovať.

Podľa obžaloby si mal Igor Š. v roku 2006 s úmyslom získať výhodnejšie majetkové a právne postavenie v spoločných obchodných spoločnostiach a v majetkových vzťahoch objednať u bývalého policajta Róberta Petluša usmrtenie svojho spoločníka Jána Kubašiaka. Tiež získanie istých dokumentov týkajúcich sa ich spoločného podnikania. Do domu podnikateľa 14. novembra 2006 vnikol bývalý policajti Róbert Petluš spolu s expolicajtmi Róbertom Červeňanom a Jurajom Roszíkom. Po tom, ako získali dokumenty, Petluš Kubašiaka zavraždil.

Okresný súd Banská Bystrica odsúdil Róberta Petluša za vraždu Kubašiaka na výnimočný úhrnný trest 25 rokov. Jeho 32-ročného komplica Róberta Červeňana z Trenčína poslal do väzenia na sedem rokov a šesť mesiacov. Rozsudok je právoplatný. Roszík, ktorý bol v čase vraždy ešte aktívnym policajtom, sa po vražde Kubašiaka prihlásil polícii a začal s ňou spolupracovať pri objasňovaní vraždy. S vojenským prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú sudca schválil. Dostal osem a polročný trest a v procese s Petlušom a Červeňanom vystupoval ako svedok. V postavení svedka bol na súde aj v procese s Igorom Š., ktorého usvedčoval z objednania si vraždy Kubašiaka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM