Michal Majer Rôzne

V platnosti je nový očkovací kalendár

Rozsah povinného a odporúčaného očkovania detí zmenil nový očkovací kalendár, ktorý je v platnosti od 1. júla tohto roku. Zmeny vyplývajú z novely vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR o opatreniach a kontrole prenosných ochorení. Nový očkovací kale

„Dochádza k rozšíreniu preočkovania adolescentov, teda detí v 13 roku života proti čiernemu kašľu. Zmena je v tom, že namiesto trojvakcíny proti záškrtu, detskej obrne a tetanu sa pridáva aj štvrtá vakcína, a to proti čiernemu kašľu. Druhou zásadnou zmenou je, že sa upúšťa od očkovania proti tuberkulóze u 11– ročných detí, ktoré spočívalo v tom, že sa u detí robil Manoux- test a deti, ktoré nemali protilátky, boli preočkované. Od tohto sa vzhľadom na zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu upustilo,“ vymenúva časť zmien Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Poslednou zmenou, ktorá neovplyvní rozsah očkovania, ale zvyšuje ochranu očkovaných detí, je zmena očkovacej látky proti pneumokokovým invazívnym ochoreniam. Proti nim sa dosiaľ používala tzv. 7-valentná vakcína (Prevenar 7), ktorá pokrývala sedem sérotypov tohto pôvodcu infekčnej choroby. „Vyvolávateľom pneumokokových invazívnych ochorení je streptokokus pneumónie, ktorý je veľmi variabilný na množstvo sérotypov. Vakcína obsahovala sedem najfrekventova­nejších, ktoré sa najčastejšie podieľajú na etiológii týchto invazívnych ochorení. Jednej z farmaceutických firiem sa teraz podarilo vyrobiť 13-valentnú vakcínu, čo znamená, že spektrum sa rozšírilo o päť ďalších sérotypov pneumopkokov. Zvyšuje sa tým pokrytie pôvodcov nákazy, preto je vakcína aj účinnejšia. Aplikuje sa v tom istom veku ako dosiaľ. Deti rozočkované 7-valentnou vakcínou môžu byť doočkované 13-valentnou, dosiaľ neočkované deti sa principiálne očkujú v súčasnosti už len 13-valentnou vakcínou,“ konštatuje MUDr. Avdičová.

Zmeny nastali aj v rozsahu odporúčaného očkovania. O nich sa však ešte stále diskutuje. Hlavne o tom, ako sa očkovanie bude realizovať. Ide o očkovanie proti žltačke typu A u dvojročných detí žijúcich v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Toto očkovanie sa v minulosti robilo formou projektov a veľmi sa osvedčilo v regiónoch, kde je viac takto žijúcich ľudí. „Vtedy očkovanie 2-ročných detí výrazne znížilo ich chorobnosť na žltačku. V roku 2005 sa od tejto praxe upustilo, epidemiologická situácia sa však zhoršila. Pracovná skupina pre imunizáciu pri Úrade verejného zdravotníctva SR sa na základe podnetov z terénu snaží o to, aby sa toto očkovania začalo opäť,“ uzatvára tému novo platného očkovacieho kalendára Avdičová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM