Monika Obrtalová Rôzne

V Pamätníku SNP si pripomenuli obete holokaustu

Pietny akt pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu konal sa dnes v priestoroch Pietnej siene Múzea SNP v Banskej Bystrici. Ako TASR priblížili z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, pietny akt je súčasťou projektu Ma bisteren!

Záštitu nad podujatím prevzal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák. Tento pamätný deň nie je podľa jeho slov možno taký známy či medializovaný, no „patrí k histórii a to, že sa vlastne v tom minulom storočí diali takéto hrozné veci nielen na Slovensku, ale vlastne na celom svete, sa nedá zabudnúť. Keby sme na to zabúdali, tak sa to opakuje,“ uviedol Pollák. Konštatoval, že Slovensko je síce malá krajina, ale napriek tomu v nej žijú ako keby dva svety – svet väčšiny a menšiny, ktoré sa stále dostatočne nepoznajú a nedôverujú si. „Tá nedôvera v tom extrémnom prípade vyvoláva nenávisť a nenávisť vlastne nezhody, konflikty a zlé spolužitie,“ doplnil Pollák a podotkol, že ak sa už dnes nebudeme starať o budúcnosť, tak je zle.

Etnológ – romista Arne Mann priblížil, že „v noci z 2. na 3. augusta 1944 bol likvidovaný takzvaný cigánsky tábor v Osvienčime II – v Brezinke.“ V literatúre sa uvádza, že počas tejto jednej noci bolo splynovaných 2897 ľudí. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity ďalej informoval, že každoročne sa začiatkom augusta na mieste bývalého „cigánskeho“ tábora v Osvienčime konajú pietne spomienkové stretnutia. Od začiatku 90. rokov, predovšetkým z iniciatívy poľských Rómov a medzinárodných rómskych organizácií, si 2. august pripomíname ako Pamätný deň rómskeho holokaustu.

V ostatných rokoch sa rómsky holokaust pripomína aj na Slovensku. V roku 2005 bol v Banskej Bystrici v Pietnej sieni Múzea SNP odhalený prvý zo série pamätníkov Ma bisteren! Má upozorniť na to, že Rómovia na území Slovenska boli počas druhej svetovej vojny vystavení rasovo motivovanému násiliu a boli perzekvovaní na etnickom princípe. Pamätníky rómskeho holokaustu sa okrem Banskej Bystrice nachádzajú aj v Lutile, Nemeckej, Hanušovciach nad Topľou, vo Zvolene, v Slatine a Dubnici nad Váhom, v Čate a v Dunajskej Strede.

Adela Maková z Banskej Bystrice, ktorá sa spomienky tiež zúčastnila, si pre médiá zaspomínala, že vychovávala ju mama, otec bol prenasledovaný za to, že bol Róm. „Doteraz som sa nedozvedela, že kde je pochovaný.“ Vyzvala rodičov i starých rodičov, aby svoje deti viedli k spolupatričnosti. Tiež, aby nerobili rozdiely na základe farby pleti, ale podľa toho, aký je kto človek. Maková dodala: „Nechcela by som sa toho dožiť, aby ďalšia generácia to prežívala – tento strašný čas, čo prežívali moji rodičia a aj ja.“ Pietny akt pripravili Občianske združenie IN MINORITA a Múzeum Slovenského národného povstania.

Zdroj a foto: TASR

holokaust
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM