Jakub Forgács Rôzne Správy

V obci pri Bystrici to žije. Hronsek priťahuje turistov pamiatkami aj akciami

15 akcií ročne nie je na malú dedinku rozhodne málo. V neďalekom Hronseku sa konajú cyklistické preteky aj Deň obce, a to ešte nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku V obci pri Bystrici to žije. Hronsek priťahuje turistov pamiatkami aj akciami
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ako tvrdí starosta Miroslav Ostrihoň, v Hronseku majú 15 akcií ročne, pričom máj je veľmi silným mesiacom. Konali sa už cyklistické preteky aj Deň obce Hronsek, ktorý okrem ľudových remesiel, folklóru, sokoliarov či rytierov priniesol tradičnú súťaž vo varení pirohov. Práve tie sú typické pre ich dedinu. Na súťaži sa zúčastnili tímy z okolitých obcí a varili dva druhy pirohov – na sladko a na slano. Vraj bolo ťažké rozhodnúť, ktoré chutili najviac.

„Obci sa dostalo veľkej pocty a už 3. júna budeme hostiť československú súťaž poľovníckych trubačov. Kluby trubačov Slovenskej a Českej republiky ju organizujú každoročne, raz v Čechách, raz na Slovensku. Zatiaľ sa prihlásilo vyše 180 účinkujúcich,“ pochválil sa starosta.

Ak bol Hronsek kedysi zastávkou pre pltníkov, dnes je vyhľadávanou zastávkou pre cyklistov a turistov. Banskú Bystricu so Zvolenom prepája cyklotrasa Rodinná cestička a vhodným miestom na oddych počas trasy je práve táto obec. Môžu si oddýchnuť v záhrade Soosovsko-Géczyovského barokového kaštieľa, obdivovať lipovú alej, ktorú vysadili obyvatelia, posedieť pod vyše 200-ročným dubom a lipou, prípadne sa občerstviť v miestnom hostinci.

Hronsek je aj súčasťou Barborskej cesty, ktorá spája starobylé banské mestá ako Banská Bystrica, Kremnica či Banská Štiavnica.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery Hronseku!

V OBRAZOCH: Krásy Hronseku zachytené na fotkách
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM