Monika Obrtalová Rôzne

V meste odchytili časť voľne žijúcich holubov

V Banskej Bystrici je už menej voľne žijúcich holubov. Počas realizácie prvej etapy zameranej na zníženie ich počtu, pracovníci špecializovanej firmy odchytili vyše 400 týchto vtákov. Tie následne humánnym spôsobom utratil veterinár.

Pre odchyt holubov sa mesto rozhodlo aj v dôsledku narastajúcich sťažností obyvateľov, ktorým znepríjemňoval život holubí trus na balkónoch, parapetoch okien či na chodníkoch. //„Znečisťovali aj rímsy historických budov a môžu byť i prenášačmi rôznych parazitných ochorení, ako aj pseudomoru vtákov. Keďže prvá etapa ich odchytu bola úspešná, ďalšiu by sme chceli urobiť na prelome tohtoročnej jesene a zimy. Závisí to ale od toho, či z rozpočtu mesta dostaneme na to financie. Nechceme ich v meste zlikvidovať všetky, musíme však znížiť ich populáciu,“ //uviedol člen koordinačnej komisie pre riešenie otázok regulácie živočíšnych škodcov pri banskobystrickom magistráte Peter Graus.

Väčšinu holubov odchytili do špeciálnej pasce umiestnenej na najväčšom banskobystrickom sídlisku Rudlová – Sásová. Práve od obyvateľov tohto sídliska dostával magistrát takmer každý deň sťažnosť na znečisťovanie životného prostredia holubmi. Po ich odchyte už takéto sťažnosti mesto nedostáva. //„Tentoraz však sťažnosti prichádzajú od ľudí bývajúcich najmä na sídlisku Fončorda a v centre mesta,“ //dodal Graus.

Mesto sa už aj predtým snažilo regulovať počet holubov najmä rôznymi preventívnymi opatreniami. No aplikáciou rôznych nástrah, zabezpečením vetracích otvorov na povalách a opravami striech sa nepodarilo zabrániť ich hniezdeniu a rozmnožovaniu sa. Účinným sa ukázal legálny spôsob ich odchytu do špeciálnych pascí s potravou. Z nich sa už holuby po vletení dovnútra nedostanú, menšie vtáky z nich však vyletia bez problémov. Ak sa dovnútra dostanú vtáky veľké ako holub, vypustí ich odtiaľ odborný pracovník. Ten pri vyprázdňovaní pascí vypustí aj holuby, ktoré sú riadne označené krúžkom či iným spôsobom.

Zdroj: TASR, www.odchytholubov.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM