Jakub Forgács Rôzne

V Kynceľovej sa vo veľkom varila obľúbená dobrota. Parádny triumf domáceho tímu

Mnohí Bystričania zamierili počas voľna do neďalekej Kynceľovej. Pritiahla ich nielen vôňa varenej fazule pri zápolení tímov, ale aj bohatý sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku V Kynceľovej sa vo veľkom varila obľúbená dobrota. Parádny triumf domáceho tímu
Zdroj: TASR

Šesť dvojčlenných družstiev sa zúčastnilo sobotnej súťaže vo varení fazule, ktorá bola hlavnou časťou desiateho ročníka podujatia Fizolňový deň v obci Kynceľová v okrese Banská Bystrica. Ako informovala starostka Martina Kubišová, víťazstvo a pohár starostky získalo domáce družstvo z Kynceľovej, na druhom mieste sa umiestnili Baláže a na treťom Nemce.

"Súťažiaci varili z vlastných surovín, my sme im poskytli vodu, drevo, stôl, prístrešok a kotlík. Jedinou podmienkou súťaže bolo, že jedlo muselo byť z fazule a pripravené v kotlíku. V jednom z minulých ročníkov sme sa tak stretli s netradičným receptom – isté družstvo pripravilo fazuľové pirohy, ktoré uvarili v kotlíku,“ priblížila starostka.

O 17:30 h odštartovala druhá súťaž, ktorou je krájanie cibule na čas. „Muži a ženy súťažia v samostatných disciplínach a cieľom je nakrájať cibuľu čo najrýchlejšie,“ uviedla Kubišová, podľa ktorej sa podujatie celkovo vydarilo a ľudia oň mali veľký záujem. „Pripravili sme im fazuľu a guľáš v dvoch veľkých kotloch. Na naše prekvapenie sme už o tretej poobede nemali čo predávať,“ dodala s tým, že na tohtoročný Fizolňový deň prišli ľudia z rôznych kútov Slovenska a tiež rodáci z obce.

V rámci sprievodného programu podujatia vystúpili Ľudová hudba Štefana Babjaka a Gizka Oňová. Večer sa predstavila skupina Black Band a nasledovala diskotéka pod holým nebom s DJ Snopkom.

Čítajte tiež:

Nočný horský prejazd aj zabavné rally. V Ľupči sa predvedú silné mašiny

Šľachetný čin aktívnych Bystričanov. Ako pomôžu rodinám zo slabších pomerov?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM