Monika Obrtalová Rôzne

V Kremničke sa majú čím chváliť

Novú učebňu a špecializovanú dielňu pre praktickú výučbu dnes slávnostne otvorili v banskobystrickej Spojenej škole Kremnička. Učebňa je súčasťou nového experimentálneho študijného odboru Technik energetických zariadení budov. V učebni sú rôzne druhy

K dispozícii je ďalej mikrokogeneračná jednotka inštalovaná v kotolni. V dielňach praktického vyučovania sú kotly na drevnú štiepku, drevo a pevné palivá, priblížil médiám poverený riaditeľ školy Milan Ponický. Eva Guliková, správkyňa EkoFondu, ktorý projekt inicioval a finančne podporil v spolupráci s ostatnými partnermi, vysvetlila, že ide o oblasť montáže, servisu energetických zariadení, ktoré sú dodávané hlavne do domácností i využívané malými a strednými prevádzkami. Študenti budú okrem toho schopní robiť odborné energetické poradenstvo práve pre domácnosti a malé subjekty.

Vzhľadom na to, že na trhu je málo takýchto odborníkov, nebudú mať podľa slov Gulikovej problém nájsť si zamestnanie u firiem, ktoré poskytujú tieto služby. Môžu si tiež založiť vlastnú živnosť a začať v tejto oblasti podnikať alebo pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Ponický konštatoval, že dnes sú moderným alebo potrebným trendom ochrana životného prostredia, úspora energií a tento odbor je orientovaný práve na to, aby sa využívali obnoviteľné zdroje energií. „Toto je, myslím si, dosť progresívne a má to takú tendenciu uplatňovať moderné veci,“ porovnal Ponický odbor s niektorými študijnými učebnými odbormi, ktoré sú klasické a robí sa v nich len sporadická inovácia učebných dokumentov.

Podľa Gulikovej učebňa študentom pomôže najmä v tom, že sa nebudú o týchto zariadeniach a technológiách učiť len z kníh, prípadne nejakých schém zapojenia týchto zariadení. Uvidia ich totiž priamo naživo. „Môžu si ich otvoriť, vyskúšať, majster môže simulovať poruchy na týchto zariadeniach, ktoré budú títo študenti hľadať a učiť sa odstraňovať. Takže má to hlavne praktický význam pre nich.“ Navyše sú tu zariadenia, ktoré sú moderné a sú technologické novinky pomerne neznáme na slovenskom trhu. „Čo sú veci, ktoré dnes síce používané nie sú, ale dobudúcna si myslím, že sa stanú bežne používanými technológiami aj v domácnostiach. To znamená, že početnosť ich nasadenia bude vyššia a početnosť potreby odborníkov bude takisto väčšia,“ dodala Guliková. Ide o druhú učebňu tohto typu, prvá bola otvorená v Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Trnave. Nový odbor bol v školskom roku 2010/2011 otvorený v troch pilotných školách v Trnave, Banskej Bystrici a v Prešove.

Zdroj: TASR Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM