Monika Obrtalová Kultúra

V krajine remesiel

Súťažné práce prihlásené do 1. ročníka celoslovenskej súťažnej prehliadky výtvarno-remeselnej tvorivosti detí V krajine remesiel, prezentuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby a Liptovské kultúrne stredisko na putovnej výstave, ktorú dnes otvorili vo

Záujemcovia si tam súťažné práce budú môcť pozrieť do konca októbra, potom bude až do polovice mája sprístupnená postupne v Košiciach, Liptovskom Mikuláši a Bratislave. Ako uviedla riaditeľka Školy remesiel ÚĽUV Oľga Fratričová, do súťaže prihlásili centrá voľného času, centrá ÚĽUV, základné a umelecké školy a ďalšie zariadenia z celého Slovenska 480 prác, čo je zatiaľ najviac v histórii súťaže. Podľa Fratričovej k tomu prispelo rozšírenie počtu tém, respektíve techník tvorby, do ktorých bolo možné práce prihlasovať. Súťažilo sa v dvoch vekových kategóriách – osem až 11 a 12 až 15 rokov – a v šiestich témach, respektíve technikách tvorby. Najväčšie zastúpenie mala voľná téma, čiže tvorba z viacerých materiálov, potom textilné techniky, drotárstvo, maľba na sklo, drevorezba a nakoniec pletenie-košikárstvo.

Odborná porota zložená z etnológov, pedagógov a výtvarníkov ocenila 63 prác, na výstave sú však zastúpené všetky prihlásené diela. „Porota uznanlivo hodnotila stúpajúcu kvalitu prác. Tu vidno prácu pedagógov na školách a zariadeniach pre deti,“ uviedla Fratričová. Súťaž V krajine remesiel organizuje ÚĽUV od roku 2007 v dvojročných intervaloch. V aktuálnom treťom ročníku ju pozmenilo na súťažnú prehliadku a organizuje ju v spolupráci s Liptovským kultúrnym strediskom v Liptovskom Mikuláši. Fratričová uviedla, že s cieľom zachovať a rozvíjať tradičné remeslá a ľudovú umeleckú výrobu organizuje ÚĽUV pre deti, ale aj pre dospelých rôzne kurzy a tvorivé dielne, chce však v tejto oblasti venovať väčšiu pozornosť vzdelávaniu pedagógov. „Budeme sa snažiť, aby naše programy boli akreditované nielen na ďalšie celoživotné vzdelávanie, čo väčšina našich kurzov už je, ale aj na kontinuálne vzdelávanie, za ktoré pedagógovia budú môcť získať kredity, čo by veľmi privítali,“ dodala Fratričová.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM