Jakub Forgács Správy

V kraji ŠTARTUJE integrovaný systém NAOSTRO: Pripravte sa na ÚPRAVU cestovných poriadkov

Nové cestovné poriadky podľa BBSK reagujú najmä na potreby zamestnávateľov a nadväznosť na vlaky.

Ilustračný obrázok k článku V kraji ŠTARTUJE integrovaný systém NAOSTRO: Pripravte sa na ÚPRAVU cestovných poriadkov
8
Galéria
Zdroj: TASR

Od 1. februára štartuje na prímestských autobusových linkách v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) nový integrovaný dopravný systém naostro. Po mesiaci bezplatného cestovania na prímestských spojoch SAD Zvolen a SAD Lučenec začnú už od štvrtka cestujúci využívať nové spôsoby platby či výhodné predplatné cestovné lístky. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Dôležité dáta

Mesiac mobility, ktorý župa vyhlásila v januári končí, na registráciu do nového systému ho podľa slov Štepánekovej využilo 52-tisíc cestujúcich. „Takmer šesťtisíc ľudí si kúpilo predplatný cestovný lístok a pravidelné cesty do školy či zamestnania tak pre nich budú omnoho výhodnejšie,“ poznamenala.

„Autobusy našich zmluvných partnerov SAD Zvolen a SAD Lučenec budú od tohto dátumu vybavené novými odbavovacími zariadeniami a aplikáciou, vyvinutou špeciálne pre ne. Táto zmena kraju, ako objednávateľovi prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme, po rokoch umožní postupne prístup k dôležitým dátam,“ doplnil župan Ondrej Lunter.

Vďaka novým systémom bude kraj podľa Štepánekovej vedieť napríklad koľko cestujúcich cestuje na jednotlivých linkách a aké je ich cestovateľské správanie, kde sa jednotlivé autobusy nachádzajú v reálnom čase, či idú podľa cestovných poriadkov, meškajú alebo odídu zo zastávky skôr alebo kde a kedy autobusy chodia poloprázdne a kde naopak ľudia cestujú v tlačenici.

„Vďaka týmto merateľným dátam sa budeme vedieť už čoskoro rozhodovať kde spoje posilniť, ako čo najlepšie trasovať jednotlivé linky, ako upraviť cestovné poriadky a kde dať vodičom signál, aby počkali na prípoj a cestujúci sa tak nemuseli stresovať, že v prípade mimoriadneho meškania ďalší autobus nestihnú. Nadväznosť spojov v reálnom čase pritom chceme v budúcnosti rozšíriť aj na mestské hromadné dopravy a tiež na regionálnu vlakovú dopravu v našom kraji – to všetko vďaka budúcej integrácii aj týchto druhov dopravy,“ doplnil Ondrej Lunter.

Unikátne riešenie

Integrovaný dopravný systém BBSK je podľa Štepánekovej systémom novej generácie, pričom podobné riešenia v iných krajoch v Českej republike boli budované a postupne spúšťané počas niekoľkých rokov.

„Zároveň však treba dodať, že je to aj enormne technicky náročné – hoci sme pripravení, ostrá prevádzka môže so sebou priniesť väčšie či menšie komplikácie – prosíme preto počas prvých pár dní o trpezlivosť a zároveň cestujúcich uisťujeme, že v prípade problémov na našej strane to nebude mať vplyv na ich odbavenie,“ povedal banskobystrický župan. Spustenie IDS je pritom míľnikom aj pre dopravcov a vodičov, ktorí začnú pracovať so systémami, s ktorými doposiaľ nemali skúsenosť, s novou aplikáciou a odbavovacím zariadením.

„Aj šoféri si potrebujú na nový spôsob zvyknúť a ohmatať si ho v praxi. Prosím preto cestujúcich – berte do úvahy, že aj vodiči sú len ľudia, že sa učia a možno niektoré úkony budú vyžadovať viac času. Práve vďaka nim však verejnú dopravu môžeme naplno využívať – zbytočne by sme mali najmodernejšie systémy, keby autobus nemal kto šoférovať. Ďakujem preto aj z tohto miesta všetkým vodičom za ich nasadenie a spoluprácu. Pre hladší prechod prebehlo niekoľko školení a k dispozícii budú mať aj inštruktážne video,“ povedal Ondrej Lunter.

Viac o zmenách v cestovných poriadkoch sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Integrovaný systém v prímestských autobusoch BBSK
8
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM