Marcel Páleš Správy

V Kordíkoch pribudne stála výstava s knižnicou: Bude o dobových fotkách či krojoch

Stálu výstavu dobových fotografií aj ľudových výrobkov a krojov s miestnou knižnicou chce vybudovať obec Kordíky v okrese Banská Bystrica v starej sále obecnej budovy.

Ilustračný obrázok k článku V Kordíkoch pribudne stála výstava s knižnicou: Bude o dobových fotkách či krojoch
Zdroj: Dnes24.sk

Ako priblížil starosta Ján Bíreš, knižnicu by presťahovali z obecného úradu a mala by tak lepšie priestorové podmienky.

V knižnici by si ľudia mohli čítať

Bíreš konštatoval, že o tom, ako žili a pracovali ich predkovia, pripravili prvú výstavu dobových fotiek a krojov pre občanov vlani v kultúrnom dome v rámci Čerešňovej hostiny – osláv obce, ktorá sa zvykne konať prvú júlovú sobotu.

„Ľudia sa stále chodia pýtať, či tá výstava ešte bude. Bolo by najlepšie, keby sme ju mali ako stálu a ak by sa niečo ešte našlo, doložíme to do zbierky. Vedľa by bola knižnica a ľudia by si mohli čítať,“ priblížil plány starosta.

Pokračoval, že fotografie predkov majú na tabuliach aj s informáciou, kto sa na nich nachádza a z akého časového obdobia je snímka. Výstava má ďalej pripomenúť, ako sa predkovia tunajších obyvateľov kedysi obliekali, či ukázať predmety, ktoré vyrábali, ako drevené hrable i korytá.

Svojpomocná realizácia

V sále podľa slov Bíreša svojpomocne plánujú rekonštruovať okná, v miestnosti je tiež potrebné prerobiť elektrinu. „Na prvom ročníku výstavy sme oslovili občanov a podnikateľov, ktorí nám niečo prispeli, nejaké peniaze sa vybrali,“ povedal starosta.

Z týchto financií sa napríklad teraz vyrábajú dvere. Na budovaní expozície sa podieľa aj Občianske združenie Kordícka Podkova. Bíreš podľa vlastných slov hľadá tiež vhodnú výzvu z ministerstva kultúry.

Foto: kordiky.ocu.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM