Michal Majer Rôzne

V Kališti si pripomenuli vypálenie obce

Stovky ľudí si dnes v Kališti pripomenuli tragédiu spred vyše polstoročia, kedy bola táto obec vypálená nemeckými fašistami. Za pomoc partizánom ju nacisti v noci zo 17. na 18. marca 1945 prepadli a vypálili 42 domov aj s hospodárskymi budovami, prič

“Nemci vtrhli za tmy do každého domu, vyrabovali ich, pobrali veci, ktoré boli hodnotné, naložili dobytok a nás vyhnali do stredu dediny. Čakali sme, čo s nami spravia. Boli sme obkolesení guľometmi, pozeral som sa, ako všetko horí. Tam sme zotrvali až do odpoludňajších hodín, kým všetko nezhorelo,” spomína na hrôzy osudnej noci pán Milan Kaliský, ktorý mal vtedy 7 rokov. Jemu aj jeho rodine sa podarilo prežiť. Mnoho iných ľudí však toľko šťastia nemalo. Okrem 13 obyvateľov Kališťa zastrelili nemeckí nacisti spolu s maďarskými fašistami aj viacero partizánov. //“Neďaleko obce Moštenica zastrelili 15 partizánov, v okolitých bunkroch ich padli ďalšie desiatky, hlavne tých chorých, ktorí sa našli až neskôr,” //dopĺňa pán Kaliský.

Hlavnými spoluorganizátormi tohto tradičného stretnutia boli Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici, Múzeum SNP, Banskobystrický samosprávny kraj a mesto Banská Bystrica. Na pietny akt boli pozvaní aj domáci a zahraniční ústavní činitelia, diplomati, predstavitelia štátnej správy, samosprávy, vypálených obcí, partnerských organizácií a ďalších hostia.

Už od rána začali do tejto bývalej obce prichádzať prví návštevníci. Ich dopravu na miesto stretnutia zabezpečili organizátori 30 autobusmi. Miestna lúka blízko dediny sa zmenila na provizórne parkovisko, ktoré v krátkom čase zaplnilo množstvo áut. Úvod podujatia patril ekumenickej pobožnosti, po ktorej nasledovala pietna spomienka pri tamojšom pamätníku. Po jej skončení organizátori a pozvaní hostia pokropili stromčeky v Sade života a otvorili zrekonštruovanú zemľanku – partizánsku nemocnicu.

Pre návštevníkov bol pripravený aj kultúrny program, rôzne zábavné a športové hry pre deti, nechýbali stánky s medovníkmi alebo výrobkami z ovčieho syra. Napriek smutnému osudu tejto obce sa tak Kalište opäť zaplnilo ľuďmi, zábavou, dobrým jedlom a spevom. Aj keď atmosféra v okolí hlavného pódia kontrastovala so smútočnou atmosférou pietneho aktu, bola dôkazom toho, že sa do obce opäť vrátil život.

Autor: gr, TASR

V Kališti si pripomenuli vypálenie obce
1
Galéria
kaliste2010
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM