Michal Majer Rôzne

V Kališti si pripomenú vypálenie obce

Hrôzy ľudí z bývalej obce Kalište v Nízkych Tatrách, ktorú počas SNP vypálili nemeckí fašisti, si v sobotu 14. augusta pripomenú účastníci piateho Stretnutia generácií. Piaty ročník tohto podujatia je aj príležitosťou na uctenie si hrdinstva občanov,

Stretnutie bude dôstojnou spomienkou na ľudí, ktorí prežívali hrôzy vojny a utrpenia v ďalších vypálených obciach a odsúdením všetkých prejavov znevažujúcich historické fakty a obetavosť účastníkov protifašistického odboja. Hlavnými organizátormi podujatia sú Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Banskej Bystrici, Múzeum SNP, Banskobystrický samosprávny kraj a mesto Banská Bystrica. V sobotu sa v Kališti začne o 10.30 hodine ekumenická pobožnosť a od 11.15 hodine pietna spomienka, počas ktorej k pomníku položia vence a kytice kvetov. Po jej skončení pokropia stromčeky v Sade života a otvoria zrekonštruovanú zemľanku – partizánsku nemocnicu. O 13.00 hodine sa začne kultúrny program, počas ktorého sa okrem iných predstavia aj Detský folklórny súbor Klások z Podbrezovej a folklórna skupina Telgárt z Telgártu, informoval Anton Hoffmann z Oblastného výboru SZPB v Banskej Bystrici.

Kalište bola obec v okrese Banská Bystrica, v ktorej v roku 1940 žilo 209 obyvateľov. Počas Povstania sa stala jedným z centier takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. Za pomoc partizánom ju nacisti v noci zo 17. na 18. marca 1945 prepadli a vypálili 42 domov aj s hospodárskymi budovami, pričom zabili 13 ľudí. Po vojne Kalište ako jedinú z vypálených obcí na Slovensku už neobnovili, jej obyvateľov presídlili do Banskej Bystrice, kde vznikla ulica Nové Kalište. Kataster obce je od roku 1945 súčasťou obce Baláže. V dvoch zrekonštruovaných domoch začiatkom 60. rokov minulého storočia umiestnili expozície a pamätné izby a priestor, na ktorom sa rozkladala, vyhlásili neskôr za národnú kultúrnu pamiatku. V auguste 2008 počas tretieho Stretnutia generácií v Kališti založili Sad života, v ktorom vysadili 101 stromčekov. Tie symbolizujú vypálené slovenské obce a osady na konci druhej svetovej vojny. Sad predstavuje novú, trvalú súčasť areálu vypáleného Kališťa a symbol spoločenstva Martyrys Towns na Slovensku. Počas vlaňajšieho stretnutia v Kališti odhalili milier na pálenie dreveného uhlia, žili tam totiž predtým ľudia, ktorí pálili drevené uhlie pre huty.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM