Michal Majer Rôzne

V hronseckom kostolíku obnovili vzácne predmety

Drevený artikulárny kostol v Hronseku v okrese Banská Bystrica prešiel v rokoch 2008 až 2010 celkovou obnovou vzácnych interiérových sakrálnych predmetov . Kultúrna pamiatka z polovice 18. storočia získala na obnovu peniaze od štátu a evanjelická cir

„Rekonštrukcia interiéru sa robila v troch etapách v rokoch 2008 až 2010,“ uviedla námestná farárka Anna Jakušová. Celkové náklady dosiahli za tri roky asi 66.600 eur (2 milióny Sk). Vlani to bolo napríklad približne 21.000 eur, ktoré cirkev získala ako grant z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry a cestovného ruchu (MKCR) SR. Pri obnove vzácnych predmetov sa uplatnili najmä reštaurátori. Obnovili barokový oltár, oltárne obrazy, triptych Narodenia Pána, šesťramenný luster z roku 1865, závesné obrazy a skriňu barokového organu z roku 1764. Za komplexnú obnovu a reštaurovanie mobiliáru kostola v získali jeho správcovia vlani aj cenu MKCR SR – Kultúrna pamiatka roku Fénix.

Dnes sa v priestoroch kostola vykonávajú cirkevné služby a obrady ako krsty, sobáše, pohreby, konfirmácie, slávia sa tu i Vianoce, Veľká Noc či iné cirkevné sviatky. Vďaka výbornej akustike sa kostol stal v ostatných rokoch dejiskom rôznych kultúrnych a spoločenských akcií a koncertov. Svätostánok tiež slúži ako uvítacie a rokovacie miesto pre rôzne cirkevné návštevy, literárne podujatia a akcie – napríklad literárne podujatie spojené s Andrejom Sládkovičom, keďže práve hronsecký evanjelický kostolík bol miestom sobáša tohto významného slovenského spisovateľa. Drevený artikulárny kostol v Hronseku je v súčasnosti vyhľadávanou turistickou atrakciou. Každoročne ho navštívia tisíce slovenských i zahraničných turistov.

Zdroj: TASR

Hronsek 2011
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM