Monika Obrtalová Kultúra

V Gálérii v podkroví dostali priestor jedinečné Ex Libris

Včera sa v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici v Galérii v podkroví uskutočnila vernisáž výstavy Ex Libris zo zbierok Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici. Ide o ozdobné knižné značky na vnútornej strane obálok kníh, na ktorých je uve

Štátna vedecká knižnica predstavila výber z bohatej zbierky Ex Libris Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici. „Výstava prezentuje vyše 60 slovenských a českých umelcov niekoľkých generácií. Diela sú vytvorené vo všetkých technikách materiálovej grafiky z obdobia 70. a 80. rokov 20. storočia. V tom čase vo svete kulminovalo dobré meno slovenskej a českej grafiky, ale aj medzinárodných grafických podujatí banskobystrickej galérie. Vtedy existovala živá potreba takého osobitého javu, akým je Ex Libris pol tisícročia vo výtvarnej a knižnej kultúre,“ uviedla kurátorka výstavy Mgr. Zuzana Bartková. Súčasťou výstavy sú ukážky historického Ex Libris vo vzácnych exemplároch historických kníh fondu Štátnej vedeckej knižnice.

Výstava bude sprístupnená pre verejnosť až do 25. marca 2011 ako jedno zo sprievodných podujatí venovaných 85. výročiu založenia Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, pokračovateľky Mestskej verejnej knižnice.

Zdroj: ŠVK Banská Bystrica Foto: bystrica24.sk

vystava_vpodkrovi
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM