Správy

V DESIATICH okresoch BBSK vyhlásili MIMORIADNU situáciu: Dôvodom sú MEDVEDE

Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) ochrana ľudí žijúcich v mestách.

Ilustračný obrázok k článku V DESIATICH okresoch BBSK vyhlásili MIMORIADNU situáciu: Dôvodom sú MEDVEDE
12
Galéria

Na území desiatich okresov z 13 v Bansko­bystrickom samosprávnom kraji (BBSK) vyhlásili od polnoci zo štvrtka na piatok (22. 3.) mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov.

O ktoré okresy ide?

Ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Poltár. Stane sa tak po štvrtkovom zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch (OÚ). Pre TASR to potvrdil prednosta OÚ v Banskej Bystrici Juraj Džmura.

Ako Džmura vysvetlil, s prednostami z dotknutých okresov v BBSK, ktoré sa uvádzajú v uznesení vlády ako rizikové, sa dohodli, že počas štvrtka zasadnú jednotlivé krízové štáby a individuálne posúdia za svoje okresy, aká je u nich situácia. Pribudol aj okres Poltár, ktorý sa v uznesení nespomína. Mimoriadnu situáciu vyhlási OÚ v sídle kraja, a teda banskobystrický. Prednosta zdôraznil, že problém s výskytom synantropných medveďov prekračuje hranice okresov.

Krízový štáb na OÚ v Banskej Bystrici zasadal vo štvrtok o 8.00 hod. a zúčastnili sa na ňom riaditelia krajského a okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Banskej Bystrici, dvaja členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého Podpoľanie, ako aj pracovníci OÚ z odborov krízového riadenia či životného prostredia. Členovia zásahového tímu potvrdili výskyt synantropných jedincov.

Viac o tom, čo znamená vyhlásenie mimoriadnych situácií v spomínaných okresoch, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie správy o medveďoch na Slovensku

Medveď hnedý
12
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM