Jakub Forgács Kultúra

V bystrickom múzeu sa môžete schuti zasmiať: Tu je dôkaz...

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci s bystrickou župou a Pavlom M. Kubišom pripravilo výstavu “Pán Krepáň opäť v divadle”. Odprezentuje sa na nej prierez dlhoročnej tvorby tohto banskobystrického karikaturistu.

Ilustračný obrázok k článku V bystrickom múzeu sa môžete schuti zasmiať: Tu je dôkaz...
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Desiatky rokov, tisíce kresieb

Pán Kubiš má na svojom konte vyše 10 000 vtipných kresieb, no keď uverejnil svoj prvý kreslený vtip, netušil, že ho to osloví na celý život. Odvtedy už ubehlo 50 rokov a pri príležitosti tohoto výročia sa už tento štvrtok o 15:00 otvorí v priestoroch Thurzovho domu na Námestí SNP jeho výstava.

Počas svojej tvorby uverejňoval kresby vo viac ako 50 rôznych časopisoch a novinách. Najznámejšími sú časopisy Roháč a Mladá tvorba. Na výstave budete mať možnosť uvidieť to najlepšie z autorovej tvorby, rozdelené do tematických celkov. Humorné kresby zobrazujú každodenný život s iróniou, satirou a ľahkou nadsázkou.

Pán Kubiš okrem kreslených vtipov v rôznych tlačovinách ilustroval aj niektoré publikácie. Medzi najznámejšie patria Po valasky od zeme, Čriepky z Horehronia, Slovenské ha-ha-ha, knihy Hranice bez ohňa, Ondrej Hronec – Horehronec, Slovensko 2068 a iné.

Rozosmieval ľudí po celom svete

Svoje výtvory už prezentoval v Kande, Česku, Mongolsku, Rusku, Japonsku, Turecku, ale i v ďalších krajinách. Na Slovensku ste sa mohli zasmiať na jeho dielach na rôznych výstavách a súťažných prehliadkach v Bratislave, Banskej Bystrici, na Sliači, v Trenčíne a v Banskej Štiavnici.

Návštevníci výstavy sa budú môcť autorovou tvorbou inšpirovať a sami si vyskúšať kresbu karikatúry, či vtipu. Stredoslovenské múzeum pre tých najmenších pripravilo v nedeľu tvorivú dielňu, ktorá je súčasťou výstavy. Tá potrvá v Thurzovom dome až do konca apríla.

Karikaturista Pavol Mária Kubiš múzeum Thurzov doma
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM