Aktualizované Anton Hrachovský Správy

V Bystrickom kraji by sa mala obnoviť prímestská doprava: Župa preplatí náklady

Župan Lunter podmienil ďalšie rokovania obnovením dopravných spojov. Náznak vyriešenia situácie vzišiel z posledného stretnutia zainteresovaných strán.

Zdroj: Dnes24.sk

Na rokovanie za jedným stolom a skoré uzatvorenie dohody o prevádzkovaní prímestských spojov medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) a SAD Zvolen vyzval opätovne na nedeľnom brífingu 26. januára v Banskej Bystrici predseda BBSK Ján Lunter.

Prímestské spoje v časti kraja prestali premávať v sobotu (25. 1.). SAD Zvolen tak reagovala na rozhodnutie súdu o nelegitímnosti jedného z tzv. Kotlebových dodatkov, ktorý predlžoval zmluvu samosprávneho kraja so SAD o päť rokov.

Rokovania podmienil obnovením dopravy

Ján Lunter novinárom predložil aj text dohody, v ktorej sa BBSK zaväzuje uhradiť všetky pohľadávky SAD Zvolen, ktoré má voči BBSK. Samosprávny kraj sa tiež zaväzuje, že v prípade záväzku, na ktorého vyplatenie je potrebné právoplatné rozhodnutie súdu, uloží alikvotnú časť do notárskej úschovy a záväzok vyplatí hneď, ako to právny stav umožní.

„Hneď ako SAD Zvolen obnoví dopravu, BBSK si s dopravcom sadne za rokovací stôl a bude s ním rokovať o novej zmluve,“ uviedol ďalej predseda kraja. Podľa neho je to férová a transparentná ponuka. „V prípade, že SAD Zvolen nezačne rokovať a neobnoví dopravu, očakávame, že štátne orgány nastolia vládu zákona, aby v štáte prestala panovať svojvôľa,“ pripomenul.

Podpredseda BBSK Ondrej Lunter zdôraznil, že zo strany SAD Zvolen ide o protiprávne konanie. „My však ani v tejto situácii nečakáme so založenými rukami, ale snažíme sa v spolupráci so starostami prinášať iné riešenia,“ uviedol.

Očakáva sa dohoda

Podľa neho výsledkom rokovaní so starostami a regionálnymi združeniami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré sa už uskutočnili alebo sa ešte počas nedele budú konať, bude to, že od pondelka (27. 1.) bude obnovená prímestská doprava v celom kraji.

Takéto náhradné spoje však podľa legislatívy môžu fungovať len niekoľko dní.

Kraj preplatí náklady

Samosprávny kraj uhradí samosprávam, ktoré si nájdu alternatívnu náhradnú dopravu, všetky náklady, ktoré im v tejto súvislosti vzniknú. „To by malo v pondelok potvrdiť aj mimoriadne Zastupiteľstvo BBSK,“ podotkol Ondrej Lunter. Samosprávy takéto zmluvy uzatvárajú výlučne so SAD Zvolen, výnimkou je len samotné mesto Zvolen, kde primátorka dohodla iného prepravcu.

Vedenie BBSK očakáva, že súd už v pondelok 27. januára rozhodne o neodkladnom opatrení a prikáže dopravcovi, aby do momentu, kým sa obe strany dohodnú na novej zmluve, poskytoval aj naďalej prímestskú dopravu. „Som presvedčený o tom, že tam, kde sú rozumné strany, príde aj k rozumnej dohode,“ dodal podpredseda BBSK.

(Ne)uhrádzanie záväzkov

Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen zatiaľ neeviduje na účte platby za záväzky Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), o ktorých samosprávny kraj tento týždeň deklaroval, že ich uhrádza.

Rokovania s BBSK preto dopravca nevidí ako aktuálne.

Uviedol to predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny.

„Na rokovania sme mali najmenej rok, zrazu sa však všetko má vyriešiť za pár hodín,“ povedal Polóny. Sám by najprv požadoval od predsedu BBSK ospravedlnenie pre všetkých zamestnancov SAD, ktorí v týchto dňoch robia všetko pre to, aby autobusy jazdili, a vyhotovujú zmluvy so samosprávami, regionálnymi združeniami miest a obcí Slovenska (ZMOS) a podnikmi. Tento stav podľa neho totiž zapríčinilo súčasné vedenie BBSK.

Ako Polóny tvrdí, dohody, ktoré majú zabezpečiť prímestskú dopravu v deviatich okresoch BBSK, so SAD podpísalo už Regionálne združenie miest a obcí Žiarsky región, ktoré zahŕňa napríklad aj mestá Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica, ako aj okres Brezno. Popoludní by sa mali pridať aj regionálne združenia ZMOS okresov Zvolen, Detva a Krupina a tiež okres Banská Bystrica.

„Na začiatku týždňa budeme vidieť, ako sa to celé rozbehne, potom vydáme k celému problému naše stanovisko,“ doplnil Polóny.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Prázdne nástupištia na bystrickej autobusovej stanici
16
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM