Monika Obrtalová Rôzne

V Bystrici zriadili protikorupčné miesto prvého kontaktu

Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja zriadil v Banskej Bystrici miesto prvého kontaktu, kde sú občanom sprístupnené verejne dostupné informácie o korupcii. Kraj sa tak pripojil k projektu Úradu vlády Slovenskej republiky a jeho sekcie kontroly

Počítač so spomínanými informáciami je umiestnený na prízemí budovy Úradu BBSK na Námestí SNP 23 v Banskej Bystrici. Na jeho slávnostnom uvedení do prevádzky sa zúčastnili aj zástupcovia ministerstva zahraničných vecí a ďalší členovia vlády. Cieľom projektu je, aby občania získali základné informácie o tom čo je to korupcia, aká trestno-právna zodpovednosť z toho vyplýva, ktoré právne normy sa korupcie týkajú a čo môže verejnosť urobiť, ak má informácie o korupčnom správaní vo svojom okolí.

Záujemcovia tu nájdu aj vzor formulára, prostredníctvom ktorého môžu ohlásiť korupčné správanie vo všetkých oblastiach našej spoločnosti. V prípade, že občan nemôže prísť na miesto prvého kontaktu a má prístup k internetu, spomínané informácie nájde aj na stránke http://www.olaf.vlada.gov.sk.

Projekt v celkovej hodnote 7 tisíc eur je rozvrhnutý na dva roky a postupne by mal byť zrealizovaný na všetkých Úradoch VÚC. V budúcnosti Úrad vlády uvažuje o jeho rozšírení aj do centier právnej pomoci, kde by chcel distribuovať aj brožúrky a letáky s informáciami o korupcii.

Zdroj: Úrad BBSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM