Krimi

V Bystrici zadržali podozrivé osoby: Jakuba odsúdili, chcel kšeftovať so slonovinou

Podľa medzinárodných a vnútroštátnych právnych predpisov je nadobudnutie, držba aj obchodovanie so slonovinou bez povolení vydaných ministerstvom životného prostredia ako výkonným orgánom CITES zakázané.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici zadržali podozrivé osoby: Jakuba odsúdili, chcel kšeftovať so slonovinou
Zdroj: TASR/Karl Ammann

Enviropolícia zadržala v týchto dňoch v Banskej Bystrici dve podozrivé osoby, ktoré mali neoprávnene zaobstarať spracovaný kel slona afrického. Ten ďalej ponúkali na predaj prostredníctvom inzertných internetových stránok. V pondelok o tom informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Padol verdikt

„Okresný súd Banská Bystrica uložil Jakubovi S. trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom výkonu trestu po dobu dvoch rokov a trest prepadnutia veci, ktorý je právoplatný,“ konštatovala policajná hovorkyňa.

Podľa medzinárodných a vnútroštátnych právnych predpisov je nadobudnutie, držba aj obchodovanie so slonovinou bez povolení vydaných ministerstvom životného prostredia ako výkonným orgánom CITES zakázané. Zákaz sa podľa posledných nariadení európskej komisie vzťahuje na všetky druhy slonoviny.

Vysoká spoločenská hodnota

Podľa polície v prípade porušenia medzinárodných právnych predpisov môže byť v závislosti od hodnoty exempláru také konanie posudzované ako trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov.

„V tomto prípade bola spoločenská hodnota určená Štátnou ochranou prírody SR na 60-tisíc eur,“ dodala Bárdyová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM