Monika Obrtalová Rôzne

V Bystrici vznikol občiansky parlament

Občiansky parlament, zložený z ľudí, ktorí sú sklamaní z politiky a verejného života vznikol v Banskej Bystrici. Stojí za ním Občianske združenie Dnes, ktoré si kladie za cieľ prenášať do parlamentu návrhy na zmenu zákonov, ktoré strpčujú život väčši

„Za asi rok našej činnosti sme už podali niekoľko návrhov nielen poslancom parlamentu či predsedom jednotlivých politických strán, ale aj vláde a premiérke,“ uviedol na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici predseda združenia Branislav Král. „Najnovšie sme takto napríklad pripravili návrh zákona o ochrane zvierat a zaoberáme sa tiež reformným návrhom riešenie rómskej problematiky,“ pripomenul.

Občiansky parlament, ktorý vznikol v sobotu 10. septembra, má zatiaľ asi 130 členov. Ľudia, ktorí do neho vstúpili, pochádzajú z rôznych profesijných oblastí. Schádzať sa chcú raz za tri mesiace a vyvíjať iniciatívy, ktoré by priniesli zlepšenie života bežných ľudí. Podľa podpredsedu združenia Vojtecha Lamperta, Občiansky parlament i združenie bude v prvom rade vyvíjať tlak na zákonodarcov, aby sa zmenili často nezmyselné zákony. V prípade, že ich iniciatívy nebudú akceptované, nevylúčil ani transformáciu na politickú stranu, ktorá by mohla priamo v parlamente presadzovať vlastné návrhy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM