Jakub Forgács Kultúra

V Bystrici vystavujú nevšedné diela: Vnímať budete očami, ale aj sluchom

Ak ste milovníkmi umenia, zbystrite pozornosť. Pod Urpínom máte teraz jedinečnú príležitosť, vychutnať si diela, aké sa len tak nevidia. Autor pri ich tvorbe pracoval s textilom, papierom, zemou, aj drevom. Sprevádzajú ich dokonca aj zvukové inštalácie.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici vystavujú nevšedné diela: Vnímať budete očami, ale aj sluchom
Zdroj: TASR

Umelec a pedagóg Miroslav Brooš (1952) dlhodobo pôsobí v prostredí Banskej Bystrice. Jeho umelecký program charakterizuje komplexný prístup k práci s výtvarným objektom, využívanie základných materiálov (textil, papier, zem, drevo…) a skúmanie ich procesuálnosti. So záujmom o rozmer času a priestoru dlhodobo pracuje v otvorených cykloch, pretváraní a rozvíjaní enviromentov a inštalácií.

Pri zostavovaní komplexnej inštalácie výstavy Miroslav Brooš – Byť v obraze v Praetoriu Stredoslovenskej galérie umelec reaguje na konkrétny výstavný priestor Praetoria, vymedzuje ho a pracuje s históriou miesta ako zažitým priestorom, v ktorom už v minulosti inštaloval svoje diela obrazy – objekty. Vo vyčlenených výstavných miestnostiach vytvoril jednotlivé „site-specific“ inštalácie, ktoré sú významovo previazané, pracujú so staršími dielami a rozvíjajú umelcove otvorené cykly. Na zvukových inštaláciách participujú ďalší umelci a teoretici.

Výstavu si v Stredoslovenskej galérii na Námestí Štefana Moysesa môžete pozrieť každý deň až do stredy 12. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM