Jakub Forgács Správy

V Bystrici sa naskytne nezvyčajný pohľad: Mestom budú prevážať tank

Podľa slov generálneho riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva ide o raritný exponát, ktorých je vo svetových múzeách len v obmedzenom počte.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa naskytne nezvyčajný pohľad: Mestom budú prevážať tank
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V stredu, 23. júna 2021 od 9.00 hod. sa uskutoční prevoz ľahkého tanku Lt vz.38 so Skanzenu ťažkých bojových zbraní v areáli Pamätníka SNP do Digitalizačného centra Múzea SNP. Informovala o tom Michaela Bučeková z oddelenie marketingu Múzea SNP.

V nie najlepšom stave

„Múzeum SNP má od roku 1964 vo svojich zbierkach ľahký tank Lt vz.38, ktorý je dlhodobo vystavený v exteriérovej expozícii, čo sa podpísalo na jeho nie najlepšom technickom stave,“ vysvetlila Bučeková.

„Múzeum SNP po niekoľko ročných prípravách pristúpilo k záchrane tejto jedinečnej pamiatky. V rámci výskumu sa Múzeum zameralo na históriu predmetu a jeho presnejšiu identifikáciu. Na základe tohto výskumu sa môžeme domnievať, že ide o jedinečný predmet, ktorý priamo historicky dokladuje pôsobenie slovenských tankistov a ich techniky počas SNP, nakoľko tento konkrétny exemplár tanku Lt vz.38 bol vyrobený pre slovenskú armádu a pravdepodobne sa zúčastnil aj Slovenského národného povstania,“ spomenula Bučeková.

Ako dodala, po prevedení všetkých potrebných odborných prác, vrátane ďalšieho výskumu, bude tento zbierkový predmet opäť dominovať v expozícii Múzea SNP a prispeje k prezentácii a historickému poznaniu našich dejín.

Ďalšie aktuálne správy

Pomoc od VÚC

Múzeum SNP získalo financie na rekonštrukciu tanku z príspevku VÚC Banská Bystrica.

„Prítomný bude aj pán Ondrej Lunter a týmto chceme poukázať na to, že záujem o historické dedičstvo je v Banskej Bystrici na vysokej úrovni a prejavuje sa aj takýmto netradičným spôsobom. Našou snahou je aby v budúcom roku bol predmetný tank zrekonštruovaný do pojazdného stavu. Ide o raritný exponát, ktorých je vo svetových múzeách len v obmedzenom počte,“ doplnil generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev,

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Exponáty Múzea SNP
5
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM