Jakub Forgács Správy Samospráva

V Bystrici sa dá stále registrovať na testovanie: Koľko ľudí už prejavilo záujem? FOTO

Na testovanie antigénovými testami sa podľa slov hovorkyne môžu prihlásiť nielen Banskobystričania, ale aj všetci záujemcovia bez trvalého pobytu v meste Banská Bystrica a obyvatelia z okolitých obcí.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici sa dá stále registrovať na testovanie: Koľko ľudí už prejavilo záujem? FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V Banskej Bystrici sa začal prvý deň skríningového testovania obyvateľov na ochorenie COVID-19. Do piatkového večera sa zaregistrovalo približne 26-tisíc ľudí. Záujemcom je k dispozícii 19 mobilných odberných miest (MOM), ktoré sa otvorili načas a tak je testovanie na všetkých 55 odberových stanovištiach v plnom prúde. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Stále sa dá registrovať

„Pripomíname, že rezervačný systém dostupný na stránke mesta je otvorený aj počas celého víkendu,“ uviedla.

Na testovanie antigénovými testami sa podľa slov hovorkyne môžu prihlásiť nielen Banskobystričania, ale aj všetci záujemcovia bez trvalého pobytu v meste Banská Bystrica a obyvatelia z okolitých obcí, v ktorých sa mobilné odberné miesta nepodarilo vytvoriť.

„Na každom mobilnom odbernom mieste dohliadajú na plynulý chod príslušníci štátnej polície i ozbrojených síl. O verejný poriadok v okolí odberných miest sa stará mestská polícia,“ pokračovala so slovami, že každý otestovaný záujemca dostane osobne do vlastných rúk (nie formou SMS) písomné potvrdenie o výsledku testu v zmysle metodiky Ministerstva zdravotníctva SR k testovaniu formou antigénových testov.

"Všetky tímy sú dobre naladené a od vedúcich jednotlivých odberných stanovíšť nemáme hlásené žiadne problémy. Zároveň ma teší aj informácia z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva o tom, že čísla pozitívnych na ochorenie COVID-19 sa zlepšujú a majú klesajúci trend. Verím, že sa všetci budú správať zodpovedne aj naďalej a budú dodržiavať platné odporúčania. Pretože to, že sme negatívni dnes, nemusí platiť počas ďalších dní,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Došlo k stabilizácii

Podľa údajov RÚVZ v Banskej Bystrici bolo v Banskobystrickom okrese za obdobie 14 dní zaznamenaných 1 333 prípadov.

„Došlo k stabilizácii výskytu ochorenia COVID-19 s poklesom o 23 percent oproti predchádzajúcemu 14-dňovému obdobiu, keď mala incidencia hodnotu 1 563 na 100-tisíc obyvateľov. Pri zachovaní uvedeného trendu budeme môcť byť zaradení z tretieho stupňa varovania do druhého stupňa varovania podľa kritérií regionálneho semaforu,“ dopĺňa Mária Avdičová z banskobystric­kého RÚVZ.

V priloženej fotogalérii nájdete aj zábery zo skríningového testovania v Bystrici!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Skríningové testovanie na ochorenie covid-19 v Bystrici
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM