Jakub Forgács Správy

V Bystrici rastie živá pamiatka na obete pandémie: Zasadená bola 1. spomienková lipa, FOTO

Na slávnostnom akte výsadby prvej spomienkovej lipy, ktorá by sa mala dožiť až niekoľkých stoviek rokov, sa zúčastnili predstavitelia BBSK, vedenie školy i študenti.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici rastie živá pamiatka na obete pandémie: Zasadená bola 1. spomienková lipa, FOTO
10
Galéria
Zdroj: OZ Skutočné obete

„Nikdy nezabudneme!“ s týmto mottom v piatok 24. septembra odštartoval v Banskej Bystrici, v areáli Strednej zdravotníckej školy, veľký celoslovenský spomienkový projekt, ktorý má pripomínať tragické následky pandémie COVID – 19. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Úcta pre obete

„Na mnohých miestach vysadíme unikátne spomienkové lipy, ktoré budú symbolicky žiť a dýchať za zosnulých. Koronavírus zastavil dych len na Slovensku vyše 15-tisíc ľuďom, a bohužiaľ, každý deň sa počet obetí zvyšuje. Zaslúžia si našu úctu. A nielen oni. Tragické následky pandémie vidíme vo všetkých oblastiach spoločnosti a v našich životoch. A na to, akí sme zraniteľní, krehkí a mnohokrát aj slabí, nesmieme nikdy zabudnúť,“ uviedla Lenka Straková z OZ Skutočné obete, ktorá sama prišla o 57-ročnú mamu.

Na slávnostnom akte výsadby prvej spomienkovej lipy, ktorá by sa mala dožiť až niekoľkých stoviek rokov, sa zúčastnili predstavitelia BBSK, vedenie školy i študenti.

„Myšlienka výsadby líp, ktoré budú zároveň živými mementami, nás veľmi oslovila. Práve náš kraj patril v pandémií k najpostihnutejším a dodnes vyvíjame maximálne úsilie na boj s pandémiou. Líp budeme vysádzať viacero, prvú však sadíme, a nie náhodne, práve tu, pri zdravotníckej škole. Práve jej študenti sú naša nádej, že v budúcnosti budeme krízové situácie zvládať ľahšie, profesionálnejšie a hlavne, s čo najmenšími stratami. Táto lipa, ktorú budú mať každý deň pred očami, im bude tragédiu pandémie pripomínať a zároveň bude pozitívne symbolizovať silu života, ktorý by mal nad pandémiou vždy zvíťaziť,“ uviedol podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Ďalšie aktuálne správy

V ďalších mestách

„Dnes sme vysadili lipu, ako memento pre všetky generácie po nás, podobne, ako sa v minulosti stavali morové stĺpy na pripomienku veľkých epidémií. Aby všetci spomínali a vedeli, že aj v super modernej dobe nás môže ohroziť globálna pandémia a môže nám zobrať to najvzácnejšie – život náš alebo našich blízkych. Vysadili sme ju v areáli zdravotníckej školy, kde rastú a študujú budúci zdravotníci. Aj im bude pripomínať tieto nie ľahké roky a dôležitú úlohu, ktorú nielen v krízových časoch v spoločnosti majú. Zároveň tu bude stáť ako symbol úcty k všetkým obetiam tejto pandémie,“ povedal krajský poslanec a iniciátor projektu v kraji Martin Turčan.

OZ Skutočné obete odštartovalo projekt Živé pietne miesta koncom júna, kedy začali oslovovať mestá, obce, župy i ďalšie subjekty na spoluprácu. Ako prvý pozitívne zareagoval Banskobystrický samosprávny kraj, výsadba bude ďalej pokračovať v Žiline, Čadci, Košiciach, Senci, Púchove, Prešove, Zlatých Moravciach, Nových Zámkoch, Michalovciach, Trenčíne či Hrušove. Ďalší záujemcovia sa môžu nahlasovať cez www.skutocneobete.sk, kde nájdu záujemcovia aj viac informácií o samotnom projekte.

Zábery vysadenia prvej lipy v rámci projektu Živé pietne miesta nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Prvá lipa začala za obete pandémie symbolicky dýchať v Bystrici
10
Galéria
Zdroj: OZ Skutočné obete
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM