Monika Obrtalová Rôzne

V Bystrici platí 2. stupeň výstrahy pred búrkami

Slovenský hydrometeorologický ústav dnes ráno aktualizoval rozsah území, na ktorých platí 2. stupeň výstrahy pred búrkami. Najviac je zasiahnutý stred Slovenska, a to povodie rieky Hron a Ipeľ. Búrky a dážď by mali zosilnieť najmä dopoludnia a neminú

Aktuálne platí 2. stupeň výstrahy pred búrkami pre takmer celé Slovensko z výnimkou Záhoria, juhovýchodu a krajného východu. Na západe Podunajskej nížiny platí 2. stupeň výstrahy do 9:00 hodiny. Do 15:00 trvá na východe Podunajskej nížiny, hornom Ponitrí a severozápade. Až do večera do 21:00 hodiny má varovanie platnosť pre juh stredného Slovenska, stredné Pohronie, Horehronie a Turiec, Liptov, Oravu a Kysuce. V štyroch ďalších lokalitách – Gemeri, Spiši, Šariši a severovýchode platí 2. stupeň výstrahy pred búrkami do polnoci. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 40 až 60 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 26 metrov za sekundu.

Naďalej je pre viaceré lokality v platnosti aj 2. stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami. Tie sú aktuálne až do štvrtka na hornom Považí a Liptove v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin a Žilina. Na Kysuciach platí v okrese Kysucké Nové Mesto, na Orave v okresoch Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Do poludnia 12:00 je toto riziko aj v povodí Hrona v okresoch Levice-západ, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detva, Banská Bystrica a Brezno. Ďalej platí v povodí Ipľa v okresoch Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Levice-východ a na Slanej v okrese Rimavská Sobota.

Zdroj: SITA Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM