Monika Obrtalová Rôzne

V Bystrici padol nový slovenský rekord!

Žiaci základných škôl z Banskobystrického samosprávneho kraja sa dnes pred hlavným vchodom do Pamätníka SNP pokúšali o nový slovenský rekord. Ten napokon aj dosiahli vďaka 2550 metrov dlhej reťazi z hliníkových viečok.

Súťaž Vytvorme si rekordnú reťaz bola zorganizovaná pri príležitosti otvorenia 16. ročníka medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí – Envirofilm 2010, ktorý v týchto dňoch prebieha v Banskej Bystrici. “Keď sme uvažovali ako oživiť Envirofilm, napadla nás práve akcia, do ktorej by sa zapojili deti zo škôl v blízkom okolí Banskej Bystrice,” hovorí o prvotnej myšlienke podujatia jeho manažérka Jana Nékyová. Nešlo však o nijakú novinku, pretože v Banskej Bystrici sa už podobná súťaž konala aj posledné dva roky. Žiaci z komunálneho odpadu najprv vyrábali obrovskú guľu, potom hada a tento rok reťaz.

Do súťaže Vytvorme si rekordnú reťaz sa zapojili žiaci z Banskej Bystrice, Zvolena, Banskej Štiavnice, Kremnice a Krupiny. Od začiatku marca do konca apríla zbierali hliníkové fólie z jogurtov, z ktorých potom vytvárali reťaz. “Bolo to super. My sme zbierali celá rodina dokonca aj susedia, veľmi ma to bavilo,” priznala sa žiačka 5. ZŠ zo Zvolena, ktorá dnes na akcii nesmela chýbať. //“Chceli sme pomôcť, urobiť niečo pre prírodu, aj preto sme sa do zbierania zapojili,” //hovoria bližšie o svojich motívoch spolužiačky zo základnej školy v Banskej Štiavnici.

Zozbierať viac ako 200 tisíc hliníkových viečok vôbec nebolo jednoduché. “Deti sa spolu s rodičmi za dva mesiace doslova prepchávali jogurtami, len aby mali čo najviac viečok. Po prvýkrát v živote sme mali počas prestávok v škole kľud, pretože žiaci boli celkom zamestnaní vytváraním reťazí a nemali čas behať po chodbách,” smeje sa učiteľka zo základnej školy na Sitnianskej ulici v Banskej Bystrici.

Rekordný počet hliníkových viečok sa napokon podarilo zozbierať dvom krupinským základným školám. //“Krupinu sme oslovili vôbec po prvýkrát, pretože iba tento rok hosťuje Envirofilm. Nečakali sme až takú odozvu. Z celkovej dĺžky reťaze až 1270 metrov sa podarilo vytvoriť práve im. To je približne 100 gramov hliníkových viečok na žiaka,” //hovorí o snahe krupinských základných škol pani Nékyová. Na vytvorenie nového slovenského rekordu spotrebovalo 7666 žiakov základných škôl viac ako 200 tisíc hliníkových viečok, vytvorili viac ako 100 tisíc očiek, z ktorých napokon vyrobili reťaz dlhú 2555 metrov.

moo

V Bystrici padol nový slovenský rekord!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM