Monika Obrtalová Rôzne Rôzne

V Bystrici padol ďalší slovenský rekord!

Súčasťou otvorenia 17. ročníka medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2011 bol aj pokus o rekord vo vytvorení najväčšieho obrazcu z nepotrebných plastov. Do akcie sa zapojilo 22 základných škôl zo šiestich miest, ktorým sa z

„Som hrdý na to, že Banská Bystrica môže byť dejiskom ďalšieho ročníka Envirofilmu,“ začal svoj príhovor v historickej Radnici primátor krajského mesta, ktorý sa zúčastnil na otváraní festivalu a pokračoval: „Priečelie Radnice tvoria štyri sochy symbolizujúce štyri cnosti – múdrosť, spravodlivosť, statočnosť a umiernenosť, no mala by k nim patriť aj ďalšia – úcta k prírode. Každý však musí začať od seba a už len tým, že bude napríklad separovať odpad, si uctí prírodu,“ zneli slová primátora Petra Gogolu v sále. „Tento ročník Envirofilmu sa nesie nielen v znamení Medzinárodného roka lesov, ale aj 40. ročníka Dohovoru o mokradiach, a tomu je prispôsobený aj celý program, teda obsah ponúkaných filmov,“ načrtol v krátkosti obsah programu filmového festivalu jeho riaditeľ Branislav Cimerman, ktorý návštevníkov pozval, aby si nenechali ujsť 57 filmov z 33 krajín sveta s tematikou životného prostredia.

Zatiaľ čo v priestoroch Radnice oficiálne otvárali filmový festival, na hlavnom námestí zasa žiaci zo základných škôl pracovali na vytvorení nového slovenského rekordu. Z vyzbieraných plastových fliaš a téglikov mali vytvoriť logo Envirofilmu – štvorlístok. „Z vyzbieraných plastov sme na vytvorenie loga použili napokon 200 kilogramov, teda 70 tisíc téglikov. Vnútornú časť štvorlístka tvorí 270 plastových fliaš a vonkajšiu časť ďalších 400 fliaš,“ povedala Jana Nékyová z agentúry na odvoz priemyselného a komunálneho odpadu SITA Slovensko. Na zbieranie nepotrebných plastov sa podujali žiaci základných škôl z Banskej Bystrice, Zvolena, Krupiny, Banskej Štiavnice, Serede a Levíc. Na prvom mieste v najvyššom počte vyzbieraných plastov sa napokon umiestili deti zo základnej školy v Šalkovej: „Podarilo sa im vyzbierať v prepočte na jedného žiaka 0,75 kilogramu plastov,“ povedala počas vyhlasovania výsledkov Nékyová. Rekord sa po zmeraní veľkosti loga napokon podarilo vytvoriť a pod dohľadom Igora Svítoka bol aj oficiálne zapísaný do Knihy slovenských rekordov.

moo

envirofilm 2011
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM