Správy

V Bystrici objavili pozoruhodné nálezy: Pozrite, na čo narazili archeológovia v takmer centre mesta!

Pre nový bytový dom, ktorý má vyrásť pod Urpínom, prebehol v meste archeologický prieskum. A ten priniesol zaujímavé výsledky. Pozrite, čo sa v takmer centre Banskej Bystrice podarilo nájsť!

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici objavili pozoruhodné nálezy: Pozrite, na čo narazili archeológovia v takmer centre mesta!
Zdroj: TASR

Ako informoval portál Čas.sk, archeológovia robili rozsiahly prieskum vo dvorovej časti jedného z meštianskych domov od polovice marca, pretože sa tam chystajú stavať nový bytový dom. Odpadový areál odokryl množstvo významných a zaujímavých predmetov.

Počas práce objavili kamennú renesančnú kanalizáciu, pozostatky hospodárskeho objektu, keramiku zo 14. – 18. storočia, zvyšky kroja, pracky, gombíky, klince, studňu zo 16. storočia aj fľaštičku na medikamenty či ópium z 19. storočia.

„Vďaka ústretovosti stavebníka sme získali mnoho cenných poznatkov o tom, ako vyzerali parcely v tejto časti mesta na rozhraní 15. a 16. storočia. Objavili sme časť kamennej renesančnej kanalizácie a aj zvyšky hospodárskeho objektu drevenej konštrukcie. Mohlo ísť o kováčsku vyhňu, ktorej súčasťou bola pec,“ ozrejmil pre Čas.sk archeológ Martin Kvietok zo Stredoslovenského múzea, podľa ktorého územie, ktoré skúmali, patrilo bohatému a významnejšiemu mešťanovi, ktorý bol majiteľom baní alebo kupcom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM