Jakub Forgács Správy

V Bratislave chcú pre vojnu premenovať ulicu aj školu: HROZÍ to aj v Bystrici?

Ruská invázia na Ukrajine nenechala chladným asi nikoho. Kým štáty volia tvrdé sankcie, niektoré samosprávy chcú svoj odpor vyjadriť aj inak.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave chcú pre vojnu premenovať ulicu aj školu: HROZÍ to aj v Bystrici?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Základná škola Anatolija Karpova na Černyševského ulici v Bratislave pravdepodobne zmení svoj názov.

Čo je za tým?

Dôvodom je ruská invázia na Ukrajine a postoj svetoznámeho šachistu k tejto udalosti. Karpov sa objavil na sankčnom zozname Európskej únie. Je totiž poslancom Štátnej dumy Ruskej federácie a hlasoval za uznanie samozvaných republík v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine.

Petržalka sa tak chce pripojiť v rámci svojich možností k sankciám voči ruským agresorom. Spravodajský portál Bratislava.dnes24­.sk o tom informoval miestny poslanec Miroslav Dragun.

Premenujú ulicu?

Nie je vylúčené ani premenovanie Godrovej ulice, ktorá sa nachádza neďaleko veľvyslanectva Ruskej federácie v bratislavskom Starom Meste.

Podľa staromestského poslanca Ondreja Dostála sa o premenovaní ulice hovorí už dlhšie. „Je najvyšší čas urobiť to vzhľadom na to, čo sa práve v týchto chvíľach deje na Ukrajine,“ skonštatoval Dostál. V hre je meno spomínaného Borisa Nemcova, prípadne Anny Politkovskej, ďalšej zavraždenej Putinovej kritičky. Súhlasí s ním aj ďalší poslanec Peter Osuský. „Myslím si, že boli prekročené všetky hranice a nepriateľ vystúpil v tej najhoršej podobe, aká existuje,“ zdôraznil.

Uvažuje sa nad podobnými krokmi aj v Banskej Bystrici? Viac sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Mali by sa podľa vás zmeniť názvy ulíc či škôl v Bystrici, ktoré odkazujú na Rusko?

Áno 41.8%
Nie 41.2%
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM