Monika Obrtalová Krimi

V BBSK pribúdajú podvody na dôchodcoch

Podvody na dôchodcoch v Banskobystrickom kraji stále pribúdajú. Na úkor starších ľudí sa v uplynulých dňoch v Banskej Bystrici a Žiari nad Hronom obohatili dve doposiaľ neidentifikované osoby.

Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová informovala o vyšetrovaní prípadu v Banskej Bystrici. V pondelok 10. mája popoludní zavolala neznáma žena na pevnú linku 81-ročnej dôchodkyni. „Do telefónu sa jej predstavila ako sesternica zo Žarnovice s tým, že potrebuje súrne požičať na kúpu auta,“ uviedla Faltániová. Dôchodkyňa jej však povedala, že môže požičať len 810 eur. Peniaze po dohode následne odovzdala mladému mužovi, ktorý prišiel k nej domov.

Ďalší prípad vyšetruje polícia v Žiari nad Hronom, ku ktorému došlo 8. apríla. Neznámy páchateľ zatelefonoval na pevnú telefónnu linku 72-ročnej dôchodkyni, pričom sa vydával za jej vnuka. „Požiadal ju o požičanie 2000 eur na kúpu auta,“ uviedla hovorkyňa. Dôchodkyňa peniaze po vzájomnej dohode s páchateľom následne odovzdala neznámej žene. Keď prišla domov, opäť jej volal páchateľ vystupujúci ako jej vnuk a znovu ju požiadal o požičanie ďalších 2000 eur na poistku za auto. Peniaze opäť odovzdala na tom istom mieste tej istej žene. Až potom zatelefonovala svojmu pravému vnukovi, ktorý jej potvrdil, že s ňou netelefonoval a žiadne peniaze od nej nepýtal.

V obidvoch prípadoch polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu. Za podvod v Banskej Bystrici môžu byť páchatelia potrestaní odňatím slobody až na dva roky. Za podvedenú dôchodkyňu v Žiari nad Hronom hrozí páchateľom trest odňatia slobody na jeden až päť rokov, pretože ide o väčšiu škodu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM