Správy

V BBSK obnovia desiatky km ciest I. triedy: Kedy by sme sa mohli dočkať?

Minister Doležal verí, že práce na obnove týchto ciest sa začnú ešte tento rok. Pozrite kedy!

Ilustračný obrázok k článku V BBSK obnovia desiatky km ciest I. triedy: Kedy by sme sa mohli dočkať?
Zdroj: BBSK

Viaceré veľkoplošné rekonštrukcie ciest prvej triedy v Banskobystrickom kraji plánuje ešte tento rok Slovenská správa ciest (SSC). Celkovo pôjde o 44 kilometrov rozdelených do 12 úsekov naprieč celým krajom.

Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) je na tento účel pre celé Slovensko tento rok vyčlenených 50 miliónov eur.

Začne sa už v lete?

„Zmluva na plošnú rekonštrukciu ciest prvej triedy by mala byť uzatvorená v najbližších týždňoch,“ uviedol pri tohtotýždňovej návšteve Banskej Bystrice. „Veríme, že práce na obnove týchto ciest sa začnú v auguste,“ dodal. V roku 2021 by sa chceli v rozpočte na ministerstve sústrediť na opravy mostov na cestách prvej triedy.

Podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera pri rokovaní s ministrom dopravy došlo k zhode v navrhovanej zmene prístupu k rekonštrukciám ciest II. a III. triedy a cestných mostov.

Lunter pomoc štátu víta

„Obrovský investičný dlh na týchto cestách, nahromadený za posledné desaťročia, nedokážu samosprávne kraje dohnať bez pomoci štátu. Je dôležité nastaviť efektívne finančné mechanizmy, ktoré by krajom umožnili ďalšie investície do obnovy cestnej siete. Pomôcť by mohol navrhovaný cestný fond – fond dopravnej infraštruktúry – kde by boli sústredené zdroje určené na takéto investície,“ povedal Lunter.

Zdôraznil, že samosprávne kraje sú pri rekonštrukciách ciest vo svojej správe efektívne, disponujú odbornými kapacitami a znalosťou prostredia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM