Správy

V BBSK chýbajú špecializované ambulancie: Kraj chce lekárov motivovať NOVINKOU

Nové ambulancie chcú priviesť tam, kde sú málo dostupné, aby obyvatelia nemuseli cestovať za vyšetrením aj stovky kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku V BBSK chýbajú špecializované ambulancie: Kraj chce lekárov motivovať NOVINKOU
9
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo štvrtok na zasadnutí v Banskej Bystrici odsúhlasilo zvýšenie celkového dotačného balíku na podporu a rozvoj zdravotníctva na 200-tisíc eur z pôvodnej sumy 150-tisíc eur.

Čo podporí kraj?

Ako informovalo vedenie BBSK, kraj každoročne podporí vznik nových zubno-lekárskych ambulancií celkovou sumou 100-tisíc eur, vznik nových špecializovaných ambulancií sumou 50-tisíc eur a pre existujúce zdravotnícke zariadenia vyčlenil 50-tisíc eur na nákup prístrojového a materiálno-technického vybavenia.

„Novinkou je práve 50-tisíc eur na vznik špecializovaných ambulancií. Veríme, že aj týmto spôsobom sa nám podarí motivovať špecialistov, ktorí v kraji chýbajú, aby si tu otvorili svoje ambulancie. Okrem toho pokračujeme aj v zakladaní našich vlastných, krajských ambulancií. Tento rok sa nám podarilo založiť tri, v Haliči a v Banskej Bystrici máme nové všeobecné ambulancie pre dospelých a pre Revúcu sa nám podarilo získať špičkového kardiológa,“ zdôraznilo vedenie BBSK. Spolu tak aktuálne pod hlavičkou rozvojovej agentúry kraja funguje šesť ambulancií.

Nové ambulancie

„Upadá nám kvalita a dostupnosť zdravotníckych zariadení. Vytváraním nových ambulancií a poskytovaním dotácií na ich udržanie sa to snažíme zmeniť, a to aj napriek tomu, že je to nad rámec našich kompetencií. Chceme nové ambulancie priviesť tam, kde sú málo dostupné, aby obyvatelia nemuseli cestovať za vyšetrením aj stovky kilometrov,“ konštatovali zástupcovia krajského zastupiteľstva s tým, že z 13 okresov kraja je v ôsmich kritická situácia.

Zastupiteľstvo sa tiež zaoberalo krajským rezidentským programom, ktorý dopĺňa štátny. „Každý, kto má záujem o rezidentský program v BBSK a podpíše, že po jeho absolvovaní bude slúžiť minimálne štyri roky v jednej z ambulancií na území kraja, dostane k svojmu platu vreckové tisíc eur mesačne. Ide o významný stimul a veríme, že osloví absolventov lekárskych fakúlt. Už dnes máme jedného záujemcu a dúfame, že pribudnú ďalší,“ zdôraznilo vedenie BBSK s tým, že v súčasnosti sú jediným krajom v rámci SR, ktorý má vlastný rezidentský program.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery ambulancie, ktorú kraj predstavil prednedávnom v Revúcej.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Kraj predstavil ďalšiu svoju ambulanciu, tentoraz v Revúcej
9
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM