Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji pribúda chorých. Toto hovoria aktuálne čísla

Výskyt akútnych respiračných ochorení je podľa epidemiológov vyšší o necelé 3 percentá, počet prípadov chrípky a jej podobných ochorení je však vyšší bezmála o tretinu.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji pribúda chorých. Toto hovoria aktuálne čísla
Zdroj: TASR

Tak, ako predpokladali epidemiológovia, v tomto období sa výskyt akútnych respiračných ochorení i chrípky v Banskobystrickom kraji opätovne zvýšil. Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) je v medzitýždňovom porovnaní vyšší o necelé 3 percentá, počet prípadov chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je však vyšší bezmála o tretinu. Medziročné porovnanie vychádza priaznivejšie – výskyt ARO je nižší o 3,5 percent, výskyt chrípky a jej podobných ochorení o vyše 35 percent. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

„Epidemiológovia nezachytili v 3. kalendárnom týždni ani jeden prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI) či chrípky AH1N1. Vírusy v treťom kalendárnom týždni zaútočili predovšetkým na ekonomicky aktívne obyvateľstvo, deti v základných školách vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov a na najmenšie deti. Zrovnateľný výskyt počtu chorých je v ostatných vekových skupinách, pričom najmenej prípadov sa vyskytlo u seniorov,“ povedala Tolnayová.

RÚVZ podľa jej slov v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v treťom kalendárnom týždni 5534 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1765 na 100-tisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Vo výskyte CHPO, ktoré sa vyčleňujú zo všetkých akútnych respiračných ochorení, zaevidovali epidemiológovia 404 chrípkových ochorení, čo predstavuje chorobnosť 229 na 100-tisíc osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ pokračovala hovorkyňa s tým, že tieto údaje epidemiológovia banskobystrického RÚVZ analyzovali na základe hlásení 58 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov pre dospelých z Banskobystric­kého kraja.

Ako spomenula Tolnayová, najvyššiu chorobnosť na ARO v Banskobystrickom kraji hlásia okresy Rimavská Sobota, Revúca a Zvolen. Len o niečo menej chorých je v okresoch Detva, Lučenec a Žarnovica. Chorých na chrípku je najviac v okresoch Veľký Krtíš, Poltár a Banská Bystrica. „V porovnaní s uplynulým týždňom stúpol počet komplikácií z uvedených ochorení. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (122 prípadov), v 71 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 76 prípadoch zápalom pľúc,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM